EU-venlige partier står til valgsejr i kriseramte Ukraine

Præsident Petro Porosjenkos politiske blok står til flertal i det ukrainske parlament. I øst er der spændning omkring, hvordan valget vil forløbe.

Valgplakaterne har hængt overalt i hovedstaden Kijev. Her ses spidskandidaternes plakater. (Foto: © GLEB GARANICH, Scanpix)

Næsten 4000 mennesker er døde og over 800.000 er drevet på flugt, siden konflikten mellem Rusland og Ukraine brød ud.

Den opstod som følge af voldsomme spændinger mellem landets prorussiske tilhængere og dem, der vil nærme sig EU.

Folkeprotesterne tvang den prorussiske tidligere præsident Viktor Janukovitj fra sit embede, men det passede ikke russerne, der begyndte at blande sig direkte i konflikten til stor fortvivlelse for vestlige ledere.

Søndag får ukrainerere selv for alvor mulighed for at sende et signal til enten EU eller Rusland, når de skal til stemmeurnerne i det første parlamentsvalg siden 2012 og sætte deres kryds ved deres favoritkandidat.

EU-venlige partier fører

Det ventes, at de EU-venlige partier får flest stemmer ved parlamentsvalget. Nuværende præsident Petro Porosjenkos politiske blok er spået til at blive den dominerende magt i parlamentet, hvor prorusserne til gengæld får mindre indflydelse.

- Der er ganske roligt ved valgstederne, og det virker som om, at det meste af Kijev har tænkt sig at stemme. Anderledes ser det ud i den østlige del. Man har ikke samme tillid til, at det her parlament vil kunne levere de reformer, som den vestlige del tror, det kan, fortæller DR Nyheders korrespondent Matilde Kimer fra Ukraines hovedstad.

Ifølge de seneste meningsmålinger kan Porosjenkos blok regne med omkring 30 procent af stemmerne, mens premierminister Arsenij Jatsenjuks Folkefront står til 10 procents opbakning.

36,514,491 er registrerede vælgere i Ukraine. Men omkring 13 procent af vælgerne har ikke mulighed for at stemme på grund af konflikten med Rusland.

Parlamentet har hidtil haft 450 medlemmer, men Ruslands annektering af halvøen Krim betyder, at der nu bliver 12 færre. På Krim, der i Rusland opfattes som russisk, skal borgerne slet ikke stemme.

Der er i alt 29 partier, som forsøger at blive valgt ind. DR Nyheder har mødt et af Ukraines nyeste. Se videoen nedenfor.

VIDEO DR møder to af Ukraines nye partier. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:544bf5de6187a20edc3dc8d4

700 valgobservatører til stede

I den østlige del af landet, hvor separatisterne har kontrollen, skal der vælges 14 mandater, men det er tvivlsomt, om det sker, fordi separatistområderne har udråbt deres eget valg 2. november med henblik på at opnå selvstændighed.

Ved søndagens valg er der 700 observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), som holder øje med fusk og valgsvindel.