David Cameron raser på topmøde: Jeg betaler ikke den regning

Britisk premierminister buldrer mod pludselig ekstraregning fra EUs kontingentkontor.

- Jeg er ikke imod justeringer. Men det her er fuldstændig uacceptabelt. Vi hiver ikke bare sådan lige checkhæftet frem og skriver en check på to milliarder euro. Det kommer ikke til at ske, siger den britiske premierminister David Cameron. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

Den britiske premierminister, David Cameron, har de store ord fremme, da han efter afslutningen af et EU-topmøde fredag i Bruxelles kommenterer den ekstraregning på 15,8 milliarder kroner, der pludselig er landet på hans bord.

Ekstraregningen er en konsekvens af, at EUs statistiske kontor, Eurostat, med flere års tilbagevirkende kraft har ændret opgørelsesmetoden for EU-landenes bruttonationalindkomst (BNI).

Det ændrer EU-Kommissionens udregning af landenes EU-kontingent.

- Jeg er ikke imod justeringer. Men det her er fuldstændig uacceptabelt. Vi hiver ikke bare sådan lige checkhæftet frem og skriver en check på to milliarder euro. Det kommer ikke til at ske.

- Det er uacceptabelt. Sådan kan man ikke opføre sig. Jeg betaler ikke den regning 1. december. Hvis folk tror det, så vil de blive overraskede, siger Cameron og understreger sine pointer ved igen og igen at banke pegefingeren ned i talerstolen.

Går ud over briternes EU-tro

Den britiske premierminister hørte først om ekstraregningen torsdag og siger, at han straks gik i gang med at finde allierede som Italien og Holland, der også skal betale mere.

På pressemødet lægger Cameron ikke skjul på, at sagen kan få negativ indflydelse på de britiske vælgeres holdning til EU inden den folkeafstemning om EU, han har lovet dem i 2017.

- Det er ikke ligefrem en hjælp, siger Cameron.

Tryk på pauseknappen

Camerons skarpe ord på pressemødet synes at stå noget i kontrast til den mere afdæmpede tone, han ifølge Ritzaus oplysninger har holdt inde på selve topmødet.

Her har han udtrykt forståelse for, at der er tale om en teknisk ændring, og han har bedt om en rolig og rationel forklaring på, at den britiske justering bliver så stor.

Han har også foreslået, at man kunne trykke på pauseknappen i forhold til betalingsfristen 1. december. Og måske holde et ekstraordinært finansministermøde for at diskutere sagen mere grundigt.

Det synes sandsynligt, at justeringerne vil blive diskuteret på ministerplan. Men de præcise planer ventes først at blive konkretiseret på onsdag i næste uge.

Danmarks kontingent står også til at blive justeret. Ifølge en foreløbig opgørelse kan Danmark se frem til at få 2,4 milliarder kroner tilbage.

/ritzau/