Det svenske forsvars søgning efter fremmed undervandsaktivitet i Stockholms skærgård kan udefra virke hysterisk. Men dykker man ned i historiebøgerne, er der rigeligt med fortilfælde på fremmede magter i dybet under den svenske havoverflade.
Da en atombevæbnet sovjetisk ubåd af U137 i 1981 gik på grund i Gåsefjärden ved Karlskrona, var Sverige tæt på et gennemleve en radioaktiv katastrofe.
Besætningen ombord på ubåden havde nemlig ordre til at udslette sig selv og fartøjet, hvis de blev angrebet. Det fortalte en politisk kommissær ombord på ubåden i 2006 i forbindelse med 25-året for hændelsen.
Svensk ubådskrise
Allerede året før blev en sovjetisk ubåd opdaget ved øen Utö i den stockholmske skærgård, hvilket blev startskuddet til den såkaldte ubådskrise.
Jagten på ubåde fortsatte de kommende år under den kolde krig. I 1982 gik svenskerne på flere ugers intensiv ubådsjagt ud for Stockholms sydlige skærgård i det, der senere blev døbt 'hændelsen ved Hårsfjärds'.
I årene efter var der yderligere tre episoder, hvor svenskerne havde formodninger om ubåde i farvandet.
I juni 1988 angreb svenskerne en mistænkelig ubåd med dybdebomber ved Hävringe syd for Stockholm.
I efteråret 1992 affyrede en svensk korvet en torpedo mod en mistænkelig ubåd. Angrebet slog dog fejl, og torpedoen var i stedet tæt på at sænke den svenske korvet.
Forskere undersøgte havlyde
I midten af halvfemserne ophørte observationerne langsomt, og siden har der ikke været rapporteret om mistænkelige ubåde under den svenske havoverflade.
I 1994 sendte den svenske statsminister så et brev til daværende russiske præsident Boris Jeltsin om den mystiske overvågning. Samtidig satte man et hold forskere i gang med at undersøge vandene omkring skærgården.
Men medierne har siden spekuleret i, hvad der er op og ned i historien. Nogle har påstået, at NATO bevidst sendte ubåde i den svenske skærgård for efterfølgende at bruge episoden som bevis på en sovjetisk optrapning. Denne konspirationsteori er dog aldrig blevet bevist.
Pruttende sildefisk eller russiske ubåde?
En mere naturlig forklaring er formentlig, at pruttende fisk stod bag mange af hændelserne.
Et hold af forskere fandt nemlig ud af, at det var helt almindelige sildefisk, der var inde og gyde i skærgården. De pruttede simpelthen for at kommunikere med hinanden.
Det er ikke normalt, at fisk prutter, men lige præcis sildefisk bruger det som kommunikationsform.
Hvor mange af hændelserne, hvor svenskerne frygtede en sovjetisk indtrængen, der i virkeligheden skyldtes sildefisk, er imidlertid aldrig blevet afklaret.
Den svenske tv-station SVT har lavet et indslag om jagten på ubådene op gennem 1980'erne. Se indslaget i toppen af artiklen ved at trykke på play.