Grafik: Voldsomt flygtningepres truer Syriens nabolande

Presset er for stort, og det er nødvendigt at hjælpe de syriske flygtninge videre fra nærområderne, siger ekspert. Ellers er der risiko for, at konflikten breder sig.

I Tyrkiet er der flere end en million flygtninge. I Jordan er der flere end 600.000.

Og med mere end 1,1 million syriske flygtninge i Libanon udgør flygtningene nu en femtedel af landets befolkning.

Det lægger et voldsomt pres på nabolandenes – og især Libanons - ressourcer og sårbare situation, siger seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

Langvarig borgerkrig

- Alle analyser af konflikten i Syrien viser, at det her er ikke overstået på et eller fem år. Det er langvarigt. Derfor er det problematisk, når presset bliver så stort på nærområderne, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Risikoen er, at den syriske konflikt breder sig. Nabolandene bliver destabiliseret af presset.

- I første omfang er det største problem, at man ikke har midlerne til at hjælpe så store flygtningestrømme, som der er tale om, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Flygtninge skal længere væk

- Når presset er så stort, kan vi ikke gøre så meget andet end at få folk længere væk, siger Ninna Nyberg Sørensen.

- Der er ikke nogle af Syriens nabolande, som er stabile nok til at håndtere sådan et pres på nuværende tidspunkt, stort set uanset hvilken type nærområdebistand vi måtte yde. Vi yder allerede nærområdebistand i de områder, men presset er simpelthen for stort. Ud fra en stabiliseringstankegang så skal de videre, siger seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen.

  • Jordan huser 650.000 flygtninge. Godt 120.000 af dem bor i verdens næststørste flygtningelejr, Zaatari. De jordanske myndigheder har stillet området til rådighed og sørger også for sikkerheden i lejren. (Foto: © Mandel Ngan, Scanpix)
  • Jordan har et indbyggertal på 6,5 millioner. Derudover bor 650.000 flygtninge i landet - en stor del af dem kommer fra Syrien. Økonomien i Jordan er under pres, og det samme er infrastrukturen, når det kommer til vand, elektricitet og renovation. Også uddannelses- og sundhedssystemet er presset. (Foto: © Mads Nissen, Scanpix)
  • Zaatari-lejren ligger tæt på grænsen mellem Syrien og Jordan og er den næststørste flygtningelejr i verden. (Foto: © Khalil Mazraa, Scanpix)
  • I september sidste år besøgte Tue Blædel, der er journalist på P3 Nyhederne, Zaatari-lejren i Jordan, hvor han mødte Abu Allah-familien på billedet. Indtil de flygtede, havde de et stort bageri i Deraa i Syrien. Nu laver de brød på jorden, som de sælger for at overleve i Zaatari-lejren. (Foto: © Tue Blædel, DR)
  • 'De to var blandt en gruppe mænd der lige var ankommet til lejren uden deres familier som enten var døde eller forsvundet, derfor havde de fundet sammen og hjalp hinanden. Manden i kørestolen havde fået granatsplinter i låret, og var ved at blive hjulpet hen på det nærmeste toilet,' skriver DR-journalist Tue Blædel til billedet, som han tog under et besøg i Zaatari-lejren i Jordan. (Foto: © Tue Blædel, DR)
  • Alle ejendele af pakket ned i kufferter og poser, når syrere ankommer til Zaatari-lejren i Jordan. (Foto: © Tue Blædel, DR)
  • Godt en million syrere har krydset grænsen til Libanon. I den sydlige del af landet er det ikke usædvanligt, at der opstår kampe mellem den libanesiske shia-milits Hizbollah og oprørsgrupper fra Syrien. Her er et sammenstød endt i, at en flygtningelejr i Arsal er delvist brændt ned. (© Scanpix)
  • Cirka fire millioner mennesker bor i Libanon, men derudover skal der lægges en million flygtninge fra Syrien til. Det høje antal flygtninge påvirker både den økonomiske, politiske og sociale stabilitet i landet. (Foto: © Jamal Saidi, Scanpix)
  • Havnebyen Tripoli i det nordlige Libanon lider, ligesom resten af landet, under det store antal flygtninge, som har påvirket på den økonomiske, politiske og sociale stabiliet i landet. På grænseområderne til Syrien opstår der ofte kampe, som skyller ind fra det borgerkrigshærgede land. (© Scanpix)
  • I slutningen af september endte et sammenstød mellem oprørsgrupper i den sydlibanesiske by Arsal med at en flygtningelejr blev sat i flammer. (© Scanpix)
  • Også Irak tager imod flygtninge, mens den jihadistiske gruppe Islamisk Stat vinder frem. Hundreder af telte er blevet sat op Ayden-lejren i byen Khanaqin, som ligger 160 kilometer nordøst for Bagdad. (Foto: © Safin Hamed, Scanpix)
  • Irakere er flygtet fra de hellige krigere fra gruppen Islamisk Stat og søger tilflugt i en flygtningelejr i det nordøstlige Irak. (Foto: © Safin Hamed, Scanpix)
  • En kvinde fra yazidi-minoriteten er drevet på flugt til Bajed Kadal-lejren i Irak, da gruppen Islamisk Stat iværksatte en offensiv i Sinjar i september. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Tyrkiet har taget imod i omegnen af en million syrere på flugt, og hundredetusinder kommer til i disse dage, hvor Islamisk Stat vinder frem i det nordlige Syrien og Irak. Landet har cirka 75 millioner indbyggere. (Foto: © Ozan Kose, Scanpix)
  • Sidste år havde flygtninge i den libanesiske Bekaa-dal store problemer med at modstå kulden, da vinteren begyndte at presse sig på. (Foto: © AFP, Scanpix)
1 / 15

Europa bør tage flere flygtninge

I alt er ca. 135.000 syrere flygtet til EU-landene, viser tal fra EU-kommissionens statistiske tjeneste Eurostat og fra FN's flygtningehøjkommissariat UNHCR som dr.dks Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået.

Ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR bør Europa tage flere flygtninge. Det siger Markku Aikomus, der er talsmand for UNHCR i Nordeuropa:

- En fjerdedel af Libanons befolkning består af syriske flygtninge – og kun halvdelen af dem er i flygtningelejre. Resten belaster det libanesiske samfund hver eneste dag, og derfor må vi hjælpe Libanon til at klare dette pres.

Nabolandene bærer en tung byrde

UNHCR's talsmand siger, at Europa skal ikke bare hjælpe lande som Libanon og Jordan med penge – Europa skal også tage flere af flygtningene selv for at aflaste landene i nærområderne.

- Lande som Libanon og Jordan bærer en tung, tung byrde. De redder hundredtusindvis af liv ved at holde deres grænser åbne. Vi kan ikke bede dem bære mere, end de gør.

UNHCR arbejder på at få de europæiske lande til at løfte en større del af det massive syriske flygtningeproblem og har lavet en rapport om, hvad Europa kan gøre. Se rapporten her.