Kørekort: Her er testen, du skal tage, når du bliver 70

Regeringen vil ændre alderen for den obligatoriske kørekorttest fra 70 til 75 år. Men hvad går undersøgelsen egentlig ud på? Læs mere her.

- Det er ikke meningen, at lægetjekket skal være en eksamen, når man skal have fornyet sit kørekort. Det skal være en hjælp, siger Sikker Trafik.

Når du runder 70 år, skal dit kørekort fornys. Og for at få det fornyet, skal du til en obligatorisk undersøgelse hos lægen.

Politikere diskuterer dog lige nu, hvorvidt bilister først skal igennem undersøgelsen, når de bliver 75 - og Venstre taler om, at den obligatoriske test måske helt skal sløjfes.

Nedenfor får du et overblik over, hvad der venter dig, når du bliver 70 år - eller 75...

De traditionelle fysiske tests

Den obligatoriske lægeundersøgelse er delt op i to dele: Fysiske tests og kognitive tests.

Ved de fysiske tests undersøger lægen den ældres syn, hørelse, reaktionsevne og bevægelighed. Det foregår som man kender det fra almindelige helbredstjek.

Den kognitive del af undersøgelsen er en slags demenstest, hvor lægen blandt andet undersøger den ældres orientering, opmærksomhed, regnefærdighed og hukommelse.

Undersøger bilisten for demens

Opgaverne i demenstesten er simple, forklarer Jesper Sølund, dokumentationschef hos Sikker Trafik.

- Lægen tjekker patientens hukommelse ved at sige tre ord; for eksempel abe, kop og nøgle. Derefter taler de om den generelle helbredssituation, og så spørger lægen ind til, om patienten kan huske ordene, siger han.

Herefter skal patienten testes i sin regnefærdighed.

- Det kan for eksempel foregå ved, at lægen beder om, at man starter på hundrede og så bliver ved med at trække tallet syv fra. Det viser, om man kan bearbejde informationer, siger Jesper Sølund.

Endelig kommer urskivetesten, hvor lægen beder patienten om at tegne et ur og derefter tegne viserne ind, så de viser for eksempel klokken ti minutter i syv.

- Det har folk med demenssygdomme svært ved, så det er det, der bliver afsløret her, siger han.

Ikke en eksamen, men en hjælp

Der er ikke statistik over, hvor mange der består testen, men det er langt de fleste, lyder det fra Pernille Ehlers, specialkonsulent hos Sikker Trafik. Med tryk på langt. Hun mener ikke, at ældre har grund til at frygte den.

- Det er ikke meningen, at det skal være en eksamen. Det skal være en hjælp. Måske mangler den ældre bare nogle stærkere briller. Vi ved godt, at det er vigtigt, at man kan køre bil så længe som muligt, for det giver livskvalitet, og derfor vil lægen jo også gerne hjælpe, siger hun.

Kan lægen ikke beslutte, hvorvidt man er køreklar eller ej, sendes lægeattesten videre til embedslægen, som kan vælge at lade politiet indkalde til en vejledende helbredsmæssig køretest. Den består af en halv times køretur i blandet trafik.

Ældreforum har sammen med en række eksperter udarbejdet en pjece, der guider til, hvad man skal være opmærksom på, når man er ældre og bilist. Det kan du læse mere om her.