Syriens pressede nabo Tyrkiet er klar til at bombe Islamisk Stat

Udenlandske soldater får ret til at anvende Tyrkiets militære baser i kamp mod IS, og Tyrkiet er klar til aktion i Irak og Syrien

Den seneste indstrømning af 130.000 kurdiske flygtninge fra det nordlige Syrien har været med til at fremskynde den tyrkiske beslutning. (Foto: © BULENT KILIC, Scanpix)

Tyrkiets parlament gav torsdag landets militære styrker mandat til at udføre militære operationer i Irak og Syrien mod Islamisk Stat (IS) og andre terrorgrupper.

Parlamentets mandat giver også udenlandske soldater ret til at være udstationeret i Tyrkiet og anvende landets militærbaser i kampen mod Islamisk Stat.

Tyrkiet har længe været under pres for at spille en mere robust rolle i den amerikansk-ledede kampagne mod Islamisk Stat, efter at den islamistiske bevægelsen er rykket meget tæt på tyrkiske militære installationer ved den syriske grænse.

130.000 flygtet til Tyrkiet

I parlamentet, der har 550 pladser, var det 298 delegerede, som godkendte anvendelse af væbnede styrker i de to nabolande.

Mandatet, der varer et år, er meget bredt, men det forpligter ikke på nogen måde Tyrkiet til at sende styrker til Irak og Syrien.

Den seneste indstrømning af 130.000 kurdiske flygtninge fra det nordlige Syrien har været med til at fremskynde den tyrkiske beslutning.

Præsident Recep Tayyip Erdogan har gentagne gange appelleret til, at der oprettes en bufferzone på den anden side af den syrisk-tyrkiske grænse, som skal være ledsaget af en no-fly-zone.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:542146ea6187a21728e09077

Ønsker ikke midlertidlige løsninger

Nato-landet Tyrkiet har tidligere forklaret, at det har holdt lav profil i konflikten, fordi det frygtede, hvad der kunne ske med en større gruppe tyrkere, der blev holdt som gidsler af Islamisk Stat i Irak. Gidslerne blev frigivet den 20. september.

Iagttagere siger, at Tyrkiet også frygter, at de amerikansk-ledede bombardementer kan styrke militante kurdere og Syriens regime, hvis der ikke bliver en overordnet strategi for udviklingen i konflikterne.

- Vi er åbne over for alle former for samarbejde i kampen mod terrorisme, men Tyrkiet er ikke et land, der ønsker midlertidige løsninger, og Tyrkiet vil ikke tillade, at andre udnytter situationen, sagde Erdogan dagen før afstemningen i parlamentet.

/ritzau/Reuters

BILLEDER Uro efter Tyrkiet lukkede grænsen til Syrien 23. september.

  • Kurdiske demonstranter kæmpede mod det tyrkiske politi, da Tyrkiet valgte midlertidigt at lukke grænsen til Syrien ved byen Suruc. På den anden side af grænsen, i det nordlige Syrien, forsøger Islamisk Stat at indtage en vigtig strategisk by ved navn Ain al-Arab. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Der blev kastet sten imod politiets armerede køretøjer. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • De kurdiske demonstranter kæmpede med det tyrkiske politi, fordi grænsen midlertidigt blev lukket for de syriske flygtninge, der prøvede undslippe Islamisk Stat. Flere end 130.000 har allerede krydset grænsen, og myndighederne forbereder sig på flere. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Politiet skød med vandkanoner mod de kurdiske demonstranter. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • En kurdisk demonstrant kastede en gasgranat tilbage mod det tyrkiske politi. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Tyrkiske soldater blev også sat ind til at bevogte grænsen til Syrien. (Foto: © Murad Sezer, Scanpix)
  • En kurder forsøgte at slukke en gasgranat, ved at dække den med jord. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • De syriske flygtninge stod på rækker bag pigtrådshegnet, og ventede på at kunne komme i sikkerhed i Tyrkiet. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder oplyser, at 60 kurdiske landsbyer langs den tyrkiske grænse er faldet i hænderne på IS-krigere. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Der blev overrakt mad og forsyninger over pigtrådshegnet, der er rejst på grænseskellet imellem Tyrkiet og Syrien. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Syriske flygtninge ventede ved pigtrådshegnet på at kunne komme ind i Tyrkiet. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Grænsestrækningen, der blev lukket midlertidigt, er omkring 30 kilometer lang. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Grænselukningen medførte adskilte familier. En mand kravlede ud under pigtrådshegnet fra Tyrkiet tilbage til Syrien, for at blive genforenet med sin familie. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Med hjælp fra hinanden lykkedes det flere at krydse grænsen - fra Tyrkiet tilbage til Syrien. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Syriske flygtninge løb på den tyrkiske side ned mod grænsen til Syrien. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Her har en håndfuld syrere valgt at overnatte på en gårdsplads, efter succesfuldt at have krydset grænsen til Tyrkiet. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Her har syriske flygtninge, der er kommet over grænsen, søgt ly i ruinerne af et hus. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • En syrisk flygtning sov på jorden, mens han ventede på at kunne komme ind i Tyrkiet. (Foto: © Murad Sezer, Scanpix)
1 / 18