En ny tendens indenfor immigrantstrømninger fylder det politiske billede i USA op til midtvejsvalget i november.
Uledsagede børn fra hovedsagligt Honduras, Guatemala og El Salvador er begyndt at søge mod den amerikanske grænse.
Tusinder af børn og unge har i 2014 krydset Rio Grande floden og henvendt sig til det amerikanske grænsepoliti, hvor de beder om hjælp til et nyt og bedre liv.
FN-konventioner hjælper børnene
Grænsepolitiet kan ikke bare nægte dem adgang, når der er tale om børn.
For børnene er beskyttet af FN's konventioner, og de amerikanske myndigheder er derfor forpligtede til at oprette en sag på dem. Ofte har børnene slægtninge i USA, som de kan bo hos, imens deres sag bliver behandlet.
Alene i år anslås det, at omkring 60.000 børn vil tage flugten mod USA væk fra de bander, der især hærger i Guatemala og Honduras.
Luk grænsen
Børne-immigranterne er et varmt emne i den amerikanske valgkamp op til midtvejsvalget i november.
Traditionen tro er republikanerne hårde på retspolitikken. Den hårde linje er den republikanske Texas-guvernør Rick Perry blandt andet eksponent for.
- Hvis du har en patient, der bløder voldsomt, skal du som det første stoppe blødningen. Det er grunden til, at vi så gerne vil sikre grænsen. Vi skal sende et signal til forældrene om, at du ikke bare kan sende dine børn herop, siger han.
Hvem skal man tækkes?
Men spørgsmålet deler vandene internt i det republikanske parti, fortæller USA-ekspert Niels Bjerre Poulsen til DR Nyheder.
- Det bliver problematisk for republikanerne, når man spørger, om de her immigranter skal have en lovlig status og en vej frem mod statsborgerskab. Der får du splittelsen i det republikanske parti.
En del af republikanerne er bange for at vende ryggen til den støt voksende skare af latinamerikanske vælgere.
- De er bekymrede for den demografiske udvikling. De tænker - vi kan ikke blive ved med at vinde valg, hvis vi bliver set som fremmedfjendske. Der er flere og flere latinovælgere, og vi er nødt til at lave en immigrationsreform, der tilgodeser dem, siger Niels Bjerre Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU.
Emne med flere konflikter
Barack Obama har udskudt at tage hul på den meget ømtålelige immigrationsreform til efter midtvejsvalget.
I diskussionen af en immigrationsreform, vil det være et centralt spørgsmål, om man skal give de 10-12 millioner illegale immigranter, der befinder sig i USA - hvoraf mange har et arbejde og forsørger sig selv - lovligt ophold.
Hardlinerne blandt republikanerne mener, at det er en ufarbar vej.
- De vil tale for, at det er det samme som at give amnesti, og det vil de ikke være med til, siger Niels Bjerre Poulsen.
Immigrationsdebatten er en problematisk sag for demokraterne, og det ved Barack Obama, der har forsøgt at lægge sagen død ved at udskyde en immigrationsreform til efter midtvejsvalget, siger Niels Bjerre Poulsen.
- De (demokraterne, red) er særligt sårbare over for en sag som denne. Vurderingen fra Obamas rådgivere har været, at der ikke er grund til at mobilisere yderligere republikanske vælgere, de det kan give dem en mærkesag.
Udenrigsmagasinet Horisont har besøgt en af de hårdt prøvede grænseposter ved Rio Grande. Se med på DR 1 klokken 21.55.