OVERBLIK Foghs tre vigtigste bedrifter som NATO-chef

Anders Fogh Rasmussen har stået i spidsen for Nato, mens der har været store internationale konflikter at løse.

Det er soldater som disse nyuddannede afghanske tropper, der fra årsskiftet skal overtage at få styr på sikkerheden i Afghanistan. Nato fortsætter med at have soldater i landet, som skal rådgive og træne de lokale styrker. (Foto: © SHAH MARAI, Scanpix)

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, rydder snart skrivebordet på kontoret i Bruxelles.

For nu rykker Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg ind.

Anders Fogh Rasmussen har siddet på posten siden 2009, og den vestlige forsvarsalliance har i den periode deltaget i en række konflikter.

- Vi er omringet af sikkerhedstrusler, og det er jo derfor, vi må gøre Nato stærkere, sagde Fogh for nylig i et interview med DR Nyheder med henvisning til uro i blandt andet Ukraine, Irak og Syrien.

Her følger et overblik over de vigtigste Nato-missioner med Fogh ved roret.

Sikkerheden i Afghanistan er fortsat meget ustabil. Her er det amerikanske soldater, der ankommer til stedet, hvor en selvmordsbomber 16. september udførte et angreb nær USA's ambassade i Kabul. Fire Nato-soldater mistede livet. (© Scanpix)

Krigen i AfghanistanSiden august 2001 har Nato ledet kommandoen og koordineringen af de fredsbevarende styrker i Afghanistan kaldet Isaf.

Da Fogh blev generalsekretær, fik han således hovedansvaret for krigen i Afghanistan.

I 2012 blev en afghanske regering og den internationale styrke enige om, at missionen skulle slutte med, at alle internationale soldater trak sig ud af landet ved udgangen af 2014.

Kampmissionen Isaf lukker helt ned i Afghanistan 31. december 2014, hvorefter Nato indleder sin trænings- og støttemission med deltagelse fra mellem 8.-12.000 soldater.

Det betyder, at Natos soldater ikke skal i felten, men derimod træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker og myndigheder.

Missionen i Libyen

Nato fik mandat fra FN til en operation i Libyen i 2011 i et forsøg på at undgå overgreb mod civile. Det var USA, der førte an i missionen. Og også Danmark deltog med 44 soldater og kampfly.

Operationen bestod af tre dele: En våbenembargo, en flyveforbudszone og så selve bombekampagnen, der skulle beskytte civilbefolkningen.

Indsatsen var med til at føre til præsident Muammar Gaddafis fald. Han døde 20. oktober i sin fødeby Sirte af et skud i maven. Missionen sluttede officielt 31. oktober.

- Det lykkedes at gennemføre den planlagte operation meget hurtigere end tidligere. Operationen blev gennemført effektivt, fleksibelt og præcist med mange partnere i regionen og uden for, sagde Anders Fogh Rasmussen efter endt mission.

I dag siger Fogh selv, at missionen er en 'ubetinget succes', men faktum er, at Libyen er på randen af borgerkrig og plaget af massive politiske uroligheder.

Sikkerheden i Afghanistan er fortsat meget ustabil. Her er det amerikanske soldater, der ankommer til stedet, hvor en selvmordsbomber 16. september udførte et angreb nær USA's ambassade i Kabul. Fire Nato-soldater mistede livet. (Foto: © MAHMUD TURKIA, Scanpix)

Ukraine og Rusland

Da Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, i november 2013 besluttede at trække sig ud af en handelsaftale med EU, gik tusinder ukrainere på gaden og startede protester, der i sidste ende ledte til hans afskedigelse.

I marts reagerede Rusland ved at annektere den ukrainske region Krim. Og siden fulgte blodige uroligheder i Østukraine. Forholdet mellem Rusland og Vesten har siden været iskoldt.

Sikkerheden i Afghanistan er fortsat meget ustabil. Her er det amerikanske soldater, der ankommer til stedet, hvor en selvmordsbomber 16. september udførte et angreb nær USA's ambassade i Kabul. Fire Nato-soldater mistede livet. (Foto: © SERGEI SUPINSKY, Scanpix)

Nato har under konflikten med flere initiativer spillet med musklerne over for Rusland. Alliancen har med satellitbilleder forsøgt at påvise, at russiske artillerienheder har været inde på ukrainsk territorium.

Derudover har man udført øvelser i de baltiske lande, der grænser op til Rusland for at vise, at man er parate til at forsvare truslen fra Rusland.

Og i begyndelsen af september annoncerede Fogh, at Nato opruster sin reaktionsstyrke, så 10.000 kampklare soldater kan stille i løbet af få dage.

- Siden afslutningen af den kolde krig har vi prøvet at bygge et partnerskab op med Rusland, men vi må nu konstatere, at Rusland betragter os ikke som en partner, men som en modstander, sagde Fogh til DR Nyheder i begyndelsen af september.

Det vigtigste, Nato kan gøre for at løse konflikten, er, at være massivt til stede i landene nær Rusland, har Fogh sagt. Han har erkendt, at konflikten vil vare ved længe.

Se DR Nyheders interview med Anders Fogh Rasmussen efter hans sidste topmøde i Wales tidligere på måneden. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:540a036f6187a213e47f5859