Grupper over hele verden sværger troskab til IS

Fra Nordafrika til Filippinerne sværger militante grupper at følge terrorgruppen Islamisk Stat. Men de store tøver med at følge trop.

En fransk bjergvandrer er seneste offer i krigen mod Islamisk Stat. Han blev taget til fange i Algeriet af Jund al-Khilafa (Kalifatets Soldater) og bortførerne krævede, at Frankrig stopper flyangreb mod Islamisk Stat. (© Scanpix)

Der er grupper i hele den muslimske verden, som sværger troskab til terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), som huserer i Syrien og Irak.

Det fortæller den internationale terrorforsker Lorenzo Vidino fra tænketanken Det Italienske Institut for Internationale Politiske Studier (ISPI) til DR Nyheder.

Udviklingen er blandt andet interessant, da IS har opfordret sine sympatisører til at dræbe borgere fra lande i den koalition, der kæmper mod Islamisk Stat - en koalition Danmark deltager i.

Så sent som i går blev det bekræftet, at en af disse grupper - Jund al-Khilafa (Kalifatets Soldater) - halshuggede en fransk turist i Algeriet.

Store grupper er splittet

Lorenzo Vidino peger på grupper, der har sværget IS troskab i Egypten, Libanon, flere lande i Nordafrika og Pakistan. Derudover har der været rapporter om en gruppe i Filippinerne.

Men ifølge terrorforskeren er der hovedsageligt tale om mindre terrorgrupper, og det skyldes, at de større terrorgrupper, som traditionelt har været loyale overfor al-Qaeda, er splittede.

Det skyldes, at al-Qaedas ledelse tidligere har lagt afstand til IS og gjort klart, at gruppen ikke er en del af al-Qaeda.

- Det var meget sigende, da al-Qaedas nordafrikanske afdeling (AQIM) udsendte to modsatrettede udtalelser, hvor den ene støttede IS, og den anden støttede al-Qaedas ledelse, siger han.

Al-Qaeda ønsker ikke halshugninger

Vidino mener, at al-Qaedas nordafrikanske afdeling faktisk har opfordret IS og al-Qaeda's ledelse til at bilægge deres stridigheder.

- IS og Jabhat al-Nusra har samme ideologi, mål og fjender, siger Lorenzo Vidino med henvisning til deres ønsker om at oprette et fundamentalistisk islamisk samfund og at se på Vesten som fjenden.

Det er små taktiske forskelle og personligheder i ledelsen, der skiller dem ad, forklarer han.

- Al-Qaedas ledere har længe misbilliget IS' metoder som halshugning, fordi det støder store grupper i den muslimske verden fra sig, siger Vidino.

Ifølge forskeren ser flere lokale grupper sig splittet på grund af uenigheden mellem de to overordnede grupper.

- Med den nye intervention i Syrien er der grupper, som traditionelt føler loyalitet for al-Qaeda, men samtidig ikke forstår hvorfor de skal være imod IS, når de i deres øjne gør noget godt, siger han og peger på, at jihadister på sociale medier diskuterer det samme.

Særlige områder er udsatte

Angreb eller bortførelser af borgere fra lande, som deltager i koalitionen mod IS, vil primært kunne foregå i bestemte områder i visse lande, forklarer Lorenzo Vidino og remser en række områder og lande op:

- Sinai i Egypten, Sahara, Mali, det sydlige Algeriet, det lovløse Libyen og særlige områder i Nigeria nær Cameroun, samt Somalia og store dele af Pakistan.

- Det drejer sig om områder, hvor staterne har meget lidt kontrol, hvor grupper som sympatiserer med IS, kan følge deres ordrer, siger han.

Han peger samtidig på, at det kan ske i vestlige lande som Australien, hvor et IS-inspireret terrorplot så sent som sidste uge blev afværget.