En ny bølge af voldelige drab på vesterlændinge blev skudt i gang i dag, da den algeriske terrorgruppe Jund al-Khilafa halshuggede en tilfældig 55-årig fransk turist.
Det siger en af Europas førende terroreksperter, svenske Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshögskolan, til DR Nyheder.
- Jund al-Khilafa har taget det franske gidsel på Islamisk Stats vegne, og når de nu halshugger ham, sker det på direkte ordre fra Islamisk Stat, siger han og advarer om, at vi vil se lignende bortførelser og halshugninger ske igen andre steder i fremtiden.
- Det bliver bestemt ikke sidste gang, at vi ser tilfældige vesterlændinge, der bliver halshugget på denne måde. Det er ikke en god udvikling, siger Ranstorp.
Flere grupper klar til at begå terror for IS
Og den algeriske terrorgruppe Jund al-Khilafa er langt fra alene om at ville gøre alt, hvad Islamisk Stat beder om.
Ifølge Magnus Ranstorp har Islamisk Stat støttegrupper i stort set hele verden, der på det mindste vink fra IS er klar til at begå helt ekstremt voldsomme terrorhandlinger.
- Der er rigtig mange grupper, der har givet Islamisk Stat en loyalitets-ed. Det strækker sig over et kæmpe område. I alt tror jeg, de har sympatigrupper i over 40 lande, og vi kender til grupper i hele Mellemøsten, Indonesien, store dele af Afrika og selvfølgelig i Australien, siger Ranstorp og henviser til, at 15 personer med direkte kontakt til Islamisk Stat blev anholdt i Sydney i sidste uge.
Her planlagde IS-støtterne et terrorangreb, der skulle "chokere, forfærde og skræmme" landets befolkning.
Ifølge flere australske medier var planen at bortføre en tilfældig person på gaden i Sydney, indsvøbe vedkommende i Islamisk Stats flag og derefter halshugge personen og optage det på video. Lidt som det netop er sket med den franske turist i Algeriet.
- Jeg tror, at vi undervurderer støtten til Islamisk Stat. Der findes en meget bredere støtte og sympati for det, der sker i Mellemøsten, end vi er vidende om i Vesten, siger han.
Ekspert: Hold jer fra Sharm el-Sheik
Magnus Ranstorp mener, at truslen om terror mod vesterlændinge har udviklet sig til at være særdeles overhængende.
Ikke mindst fordi de nye terrorgrupper er langt mindre fokuserede på at bortføre bestemte typer som for eksempel journalister fra krigshærgede områder som Syrien og Irak. Nu er ganske almindelige borgere på turistferie, som den 55-årige mand fra Frankrig, pludselig i farezonen.
- De her grupper tager, hvad de kan få, og der er især et stort bælte af usikkerhed henover landene i Nordafrika og Mellemøsten, siger Ranstorp.
- Jeg ville i hvert fald tænke to gange, inden jeg tog på ferie til Sharm el-Sheik i Egypten med min familie.
Spørgsmål om tid før Europa bliver ramt
Han kalder det den 'nye normale virkelighed', at Vestens borgere må anse sig selv for at være mulige ofre for terrorister, der har forbindelse til Islamisk Stat, når de rejser ud i verden.
Og jo længere tid der går, desto større er risikoen for, at det næste angreb ikke kommer i Mellemøsten eller Nordafrika, men rammer os i vores egen baghave i Europa.
- Det første terrorangreb fra Islamisk Stat i Europa kommer nærmere og nærmere. På sigt er det helt sikkert, at det også rammer os. Det tror jeg også, at alle sikkerhedstjenester i Europa har indset, siger Magnus Ranstorp.
Hvor og hvordan Islamisk Stat rammer Europa, er så spørgsmålet. Ifølge Magnus Ranstorp er det umuligt at sige, om de vil gå efter at bortføre tilfældige og halshugge dem eller lave et større terrorangreb. Men vi må forvente, at noget vil ske.
- Og vi kommer til at leve med denne nye virkelighed i lang tid fremover, desværre, siger han.