- Alle kurdere, foren jer i en offensiv i denne højspændte krig.
Sådan lød opfordringen fra Abdullah Öcalan sent mandag aften med henvisning til at bekæmpe Islamisk Stat.
Öcalan er ikke hr. hvem som helst. Han er leder af Kurdistans Arbejderparti, eller PKK, der figurerer på flere landes terrorliste.
Hans opfordring - sendt fra fængslet, hvor han afsoner en livstidsdom - kom få timer, før USA og en koalition bestående af 40 lande blandt andet kastede bomber over den syriske by Raqqa, hvor Islamisk Stat har sit hovedkvarter.
At opfordringen fra Abdullah Öcalan kommer netop nu er ingen tilfældighed, siger Deniz Serinci, der er redaktør på den kurdiske avis jiyan.dk og selv er kurder fra Tyrkiet.
Kurderne er nemlig klemte af Islamisk Stats offensiv.
- Byen Kobani er helt central i det kurdiske selvstyre, men den er nu omgivet af Islamisk Stat i både vest og øst, og mod nord står den tyrkiske hær. Byen er belejret på alle sider. Hvis man mister Kobani, så hænger det kurdiske selvstyre ikke sammen, siger han.
Strategisk vigtig by
Byen Kobani, eller Ayn al-Arab, som byen hedder på arabisk, er også strategisk vigtig for Islamisk Stat, da den ligger på grænsen mellem det nordlige Syrien og Tyrkiet. Dermed kan islamisterne bruge den som en ny port ind i området for sympatisører af Islamisk Stat.
Islamisk Stat forsøgte allerede i juni at erobre byen, og de seneste dage er kampene genoptaget og har drevet op mod 100.000 mennesker på flugt.
Begge gange har kurdiske styrker dog været i stand til at stoppe Islamisk Stats fremrykning.
Ifølge Deniz Serinci er det ikke tilfældigt, at det er kurdiske styrker, der har formået at standse Islamisk Stats fremfærd.
- De er stærke på den måde, at de har 30 års erfaring med guerillakamp. De kender terrænet, men de har ikke lige så avancerede våben som IS.
USA ruster kurdere til kamp
Manglen på våben kan dog ændre sig over de kommende måneder. Ifølge Wall Street Journal har USA og dets allierede igangsat en akut uddannelse af kurdiske krigere, der skal bekæmpe Islamisk Stat.
Uddannelsen af de kurdiske guerillakrigere skal ses i sammenhæng med forsøget på at genopbygge den irakiske hær.
Søren Schmidt, der er lektor ved Institut for Kultur- og Globale Studier på Aalborg Universitet, betegner de kurdiske styrker som dygtige soldater, disciplinerede og under en stærk centraliseret kommando.
Men om det er nok til at hjælpe den irakiske hær til at slå Islamisk Stat ned, tvivler han på.
- USA har brugt mange år og penge på den irakiske hær, men første gang der blev løsnet et skud, stak de halen mellem benene. At gøre den irakiske hær effektiv og i stand til at stå mål med IS vil ikke ske lige med det samme, fortæller han.
Tyrkiet er urolige
Kampen om Kobani har ikke kun stor betydning for Islamisk Stat og indbyggerne i og omkring byen.
Også Tyrkiet følger begivenhederne tæt. Tyrkerne bliver urolige, når USA og koalitionen uddanner kurdiske styrker, siger Søren Schmidt.
- Tyrkiet er bekymret for konsekvenserne, hvis PKK får fingrene i de her våben. PKK har været i kamp med tyrkerne i mange år. De bliver jo betragtet som terrorister af de fleste, da de har benyttet sig af terror som middel.
Selv om de kurdiske styrker vil være til gavn i kampen mod Islamisk Stat, så kan støtten til guerillakrigerne ende med at skade kampen mod islamisterne, vurderer Søren Schmidt.
- Umiddelbart er det godt for kampen mod IS, men det kan som sagt vise sig at være et problem i forhold til Tyrkiet, og at Tyrkiet derfor vil distancere sig mere, end de ellers ville have gjort. Nettoresultatet kan derfor meget let blive negativt, siger han.
Flytter fokusIfølge Deniz Serinci har kampene omkring Kobani stor betydning for den politiske og militante organisation PKK. Og det er der flere grunde til.
- For det første har Kobani stor betydning, da den ligger centralt i det kurdiske selvstyre. For det andet så prøver PKK at flytte fokus fra Tyrkiet til Syrien.
Hvorfor?
- For at en organisation som PKK skal fungere, så skal der være action. Siden slutningen af 2012 har der været fredsforhandlinger i gang mellem PKK og den tyrkiske regering. Derfor prøver Abdullah Öcalan nu at flytte fokus til Syrien for ikke at miste opbakning blandt kurderne, siger Deniz Serinci.
Og noget tyder på, at PKK stadig har opbakning. Ifølge Daily Mail har flere hundrede tyrkiske kurdere taget turen over grænsen for at kæmpe mod Islamisk Stat i Syrien. Et tal, Deniz Serinci mener, er tættere på 1000.
FN: Gør klar til 400.000 flygtninge
Imens flygter over 100.000 civile den anden vej over grænsen, hvilket lægger et enormt pres på grænseovergangen.
Det fortalte Melissa Fleming, talsmand for FN's flygtningeorganisation, tirsdag på et pressemøde i Geneve.
- Vi forbereder os på, at alle indbyggere (i Kobani, red.) flygter til Tyrkiet. Alt kan ske og indbyggertallet i Kobani er 400.000. Vi ved ikke, om alle vil flygte, men vi forbereder os på det uforudsete, siger hun.
Kortet herunder viser, hvor ekstremisterne fra IS har kontrollen i Irak og Syrien.
https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0