Nattens bomber mod Islamisk Stat i Syrien blev smidt af USA med hjælp fra arabiske lande.
Og deltagelsen af stater fra Mellemøsten er det vigtigste i den koalition af lande, der er gået med til at ville nedkæmpe Islamisk Stat i Irak og Syrien.
Det legitimerer nemlig særligt angrebene blandt de mellemøstlige lande, når sunni-muslimske stater hjælper USA med at ramme terrorbevægelsens mål, vurderer major og militæranalytiker fra Forsvarsakademiet Lars Cramer-Larsen.
- Det betyder ufattelig meget i forhold til den sunni-arabiske del i Mellemøsten. At sunni-muslimske lande samarbejder for at bekæmpe Islamisk Stat er et ret vigtigt signal, siger Lars Cramer-Larsen.
Mindst 22 mål ramt
Samarbejdet med disse lande sender det allerstærkeste signal til Islamisk Stat såvel som til mellemøstlige lande, fordi Islamisk Stat tilhører en fraktion af sunni-muslimer, forklarer han.
Derudover er sunni-muslimerne blevet hårdt angrebet af Syriens præsident Bashar al-Assad under den tre år lange borgerkrig.
- De her sunni-muslimske lande spiller en vigtig rolle, så det ikke bliver opfattet som en støtte til Assad, siger Lars Cramer-Larsen.
Det er første gang, at USA bomber mål inde i Syrien under borgerkrigen.
Med i nattens aktion er de fire arabiske lande, Saudi Arabien, De forenede arabiske Emirater, Jordan og Bahrain, foruden Qatar, der spiller en støttende rolle, oplyser en amerikansk embedsmand til Reuters.
Mindst 22 positioner er blevet ramt ved byen Raqqa. De udpegede mål var angiveligt fortrinsvist bygninger og ikke enkeltpersoner.
Og bomber i Raqqa er et helt bevidst angreb fra amerikanernes side, forklarer Lars Cramer-Larsen.
- Hvis der var et strategisk mål, der skulle rammes, så var det Raqqa. Den by er IS' ideologiske hovedstad, og der de har etableret sig mest. Det var det mest oplagte strategiske mål, siger han.
Raqqa ligger i det nordlige Syrien. Her har Islamisk Stat udråbt et kalifat med streng sharialov, hvor blandt andet kvinder tvinges til at dække sig til fra top til tå, børnene bliver undervist i koranskole, og stening er blevet indført som afstraffelsesmetode, lyder det i flere internationale mediers rapporter.
Ifølge Reuters var det dog ikke kun Islamisk Stat, der var mål for luftangrebene. Også den syriske oprørsgruppe al-Nusra Front, der har forbindelse til Al-Qaeda, blev ramt i det nordvestlige Syrien.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54211cbda11f9d0b44d4e219
Se en video af angrebet. Videoen er en amatørvideo, som er udgivet af nyhedsbureauet AP. Klik på play.
Ikke et samarbejde med Assad
Inden angrebet natten til tirsdag fandt sted, advarede USA Syriens FN-repræsentant om, at noget var på vej, men ifølge Lars Cramer Larsen er det ikke tegn på noget samarbejde med Bashar al-Assad.
USA har fra starten sagt, at man ønsker at gå udenom Assad i forsøget på at få Islamisk Stat jævnet med jorden. Assad bliver set som fjenden, der stadigvæk begår massedrab mod sin egen befolkning.
- Der er ikke noget samarbejde mellem Assad og koalitionslandene, da man ser ham som en del af problemerne, så det her har handlet om at sørge for ikke at få hans flyvevåben og hans luftforsvar i spil. Man har været nødt til at bruge hans luftkorridorer for at kunne udføre angrebene, siger Lars Cramer-Larsen.
Første angreb ud af flere
I USA er forventningen, at nattens angreb blot er de første i rækken af flere bomber mod Islamisk Stat i Syrien.
DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde siger, at præsident Barack Obama netop derfor ikke har sat nogen udløbsdato på, hvornår krigen mod Islamisk Stat ender.
Men USA kommer stadigvæk ikke til at sætte landtropper ind i Syrien og Irak, forklarer han.
- De fleste er enige om, at IS ikke lige sådan er til at udrydde, hvis ikke man sætter soldater på landjorden, og derfor er man afhængig af, at de irakiske og kurdiske styrker tager den del af kampen. Det er første gang, man hører om, der bliver bombet i Syrien, men det er ikke sidste gang, siger Johannes Langkilde.
Giver våben til moderate oprørere
USA har de seneste uger udført flere hundrede luftangreb på Islamisk Stats positioner i Irak, og i sidste uge smed Frankrig de første bomber, men landet har understreget, at man kun vil hjælpe til med at ramme mål i Irak.
Amerikanske militærspecialister er draget til Irak for at træne hæren, ligesom USA giver våben til de moderate oprørsgrupper i Syrien, der ligesom Islamisk Stat kæmper mod Assads styrker.
Det er uvist hvor mange personer, der kæmper for Islamisk Stat, men antagelser lyder, at mellem 30.000 og 40.000 er gået i hellig krig for den brutale bevægelse. Heraf flere tusinde vesterlændinge. Og op mod 100 fra Danmark.
BILLEDER Frygt for Islamisk Stat sender 100.000 syrere på flugt til Tyrkiet.