Det står sløjt til med kvinders rettigheder og ligestilling i visse dele af verden.
Og nu går Danmark forrest i kampen for kvinders retmæssige plads i samfundet med en ny fond. Formålet er at få flere i uddannelse og på arbejdsmarkedet og at gøre op med undertrykkelse, vold og udnyttelse af kvinder, fortæller udviklingsminister Mogens Jensen (S) til DR Nyheder.
- Vi er i den situation, at kvinder ikke har de samme rettigheder som mænd i mange lande. De har blandt andet ikke samme adgang til arbejdsmarkedet eller ret til at bestemme over deres egen krop. Danmark bidrager med 82 millioner til at støtte konkrete projekter i blandt andet Afrika, siger Mogens Jensen.
Oprettes under FN's generalforsamling
Mogens Jensen forklarer, at det bliver ngo'er, der kan søge midler til projekter, som for eksempel oplyser kvinder om prævention eller skolegang. Fonden bliver oprettet i samarbejde med Holland og to private, amerikanske fonde.
Den søsættes i denne uge i forbindelse FN's generalforsamling. Den årlige begivenhed hvor samtlige medlemslande sender repræsentanter til New York for at diskutere nogle af verdens allervigtigste aktuelle problemstillinger og konflikter.
Den nye fond bliver officielt åbnet mandag aften i forlængelse af generalforsamlingen. Danmarks kronprinsesse Mary holder velkomsttalen ved lanceringen i New York.
Udviklingsministeren fortæller, at fonden går udenom samarbejde med regeringer, og det bliver udelukkende ngo'erne, der skal styre støtteprojekterne.
- Vi arbejder jo også oppefra og samarbejder med regeringer, så vi arbejder begge veje. Men fondens mål er at understøtte de aktiviteter, der foregår tættest på borgerne i landene.
Tager tid at løse
Mogens Jensen vedkender, at kvindeundertrykkelse i blandt andet afrikanske lande ikke kan løses med en kort tidsfrist. Men Danmark har blandt andet haft gode erfaringer med projekter i Ghana og Mozambique, hvor det er lykkes at nedbringe dødeligheden blandt nybagte mødre.
Nogle af de positive forhold vil fonden kunne udnytte og videreføre andre steder, siger han.
- Det er noget, der tager tid. Det handler også om at ændre kultur og holdninger. Derfor må vi forvente, at det er noget, der skal evalueres over en årrække. Men i løbet af to-tre år skal vi allerede kunne se konkrete resultater af fondens arbejde, siger Mogens Jensen.
Foruden udviklingsministeren skal statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og klima- energi og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) deltage i en række møder og konferencer ved FN's generalforsamling.