De store emner i skotsk valgkamp om selvstændighed

Olie, Pundet, velfærd og atomforsvar er de store temaet, før skotterne på torsdag stemmer om selvstændighed.

En ja-tilhænger på gaden i Edinburgh. (Foto: © LEON NEAL, Scanpix)

Valgkampen i Skotland blev pludselig mere spændende og intens, da en meningsmåling sidste søndag for første gang viste flertal for et ja til selvstændighed.

Her er de store emner, som diskuteres før afstemningen om selvstændighed på torsdag:

Olien

(© Scanpix)

Olien i Nordsøen er årsag nummer ét til Skotlands rigdom efterfulgt af en stærk turisme og eksport af whisky. Olien bruger både ja-siden og nej-siden i deres kampagner. For mens ja-siden siger, at skotterne er rige nok til at klare sig, tror nej-siden på, at Skotland vil blive fattigere uden resten af Storbritannien, fordi olien i Nordsøen på et tidspunkt vil slippe op. Nej-sidens argumenter hviler sig på en række rapporter fra uafhængige tænketanke, som regeringen i London har bestilt.

Pundet

(© Scanpix)

Selvom ja-siden ønsker at løsrive sig fra Storbritannien, vil den alligevel bevare møntunionen og monarkiet med Dronning Elizabeth II som overhoved. Ja-siden argumenterer for, at pundet lige så meget er deres som englændernes. Men regeringen i London siger, at Skotland godt kan glemme alt om pundet, hvis det løsriver sig.

Skandinavisk velfærd

Skotterne er langt mere socialdemokratiske end englænderne, og ja-kampagnen drømmer om et velfærdssamfund som det skandinaviske. Skotterne bestemmer allerede selv på det sociale område. For eksempel er uddannelse gratis i Skotland, og receptpligtig medicin er billigere end i England. Men ja-kampagnen ønsker at bruge flere penge på sundhedssystemet. Og hvis Skotland bliver selvstændigt, kan landet helt selv bestemme, hvor meget der skal betales i skatter. Nej-kampagnen, der ønsker at blive sammen med resten af Storbritannien, stiller dog spørgsmål ved, om skotterne virkelig er parate til at betale prisen – i form af højere skatter - for velfærd som i Danmark.

Atomforsvar

(Foto: © Andy Buchanan, Scanpix)

I Skotland ligger den store britiske atomubådsbase i Faslane i Firth of Clyde. Ja-kampagnen har lovet, at hvis Skotland bliver uafhængigt, skal der ikke længere være atomforsvar i landet. Det bliver svimlende dyrt – for ikke at sige næsten umuligt –for resten af Storbritannien at flytte ubådene. Der er ikke noget andet oplagt hjem for dem, og nej-kampagnen truer med, at omkring 8.000 skotske job vil gå tabt, hvis basen lukkes. Ja-kampagnen peger på, at ubådenes atommissiler alligevel snart skal udskiftes for et beløb, der til enhver tid vil overstige, hvad tabet af arbejdspladserne vil koste.

Kilder: Lektor på Institut for Kultur og Globale Studier ved AAU, Robert Chr. Thomsen, og lektor i britisk historie ved CBS, Ole Helmersen.