ANALYSE Obama forpligter sig til lang indsats mod IS

USA forpligter sig til at udslette IS, selvom Obama ikke vil kalde det for en regulær krig.

DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde vurderer, at den amerikanske indsats mod IS i Mellemøsten kan blive lang, hvor organisationen skal udslettes.

I nat dansk tid holdt præsident Obama en tale til den amerikanske nation, hvor han gjorde det klart, at han er parat til at optrappe kampen mod Islamisk Stat i Irak – og nu også i Syrien, hvor den voldelige organisation hidtil har haft mere eller mindre frit spil.

USA vil ikke sende kamptropper til Irak, men der vil alligevel blive sendt flere amerikanske soldater afsted.

Rykker ind i Syrien

Obama fremlagde en plan, der rummer flere punkter. Først og fremmest vil han udvide kampen mod IS til også at omfatte Syrien. Det er den største nyhed. Han vil sende kampfly på vingerne, så de kan bombe mål inde i selve Syrien, og han vil også bede kongressen om lov til at træne og bevæbne den moderate syriske oposition, så den selv kan bekæmpe IS.

Så hvor kampen mod IS hidtil har været ført primært i Irak, vil man nu også bevæge sig ind i Syrien, hvor præsident Bashar al-Assads styre har svære problemer med at holde IS i skak.

Det interessante er, at man bevæger sig ind i et i forvejen krigshærget land, hvor præsidenten er en decideret hadefigur i USA på grund af hans kamp mod sin egen befolkning. Men Obama håber altså, at man kan styrke moderate syrere både økonomisk og med våben, uden at det vil give bagslag mod USA, og uden at det direkte styrker Assad.

International indsats

USA kommer ikke til stå alene med at bombe IS i Syrien. Præsident Obama understregede, at det er vigtigt, at den kommende optrapning mod IS kommer til at ske indenfor rammerne af en international koalition. Og her har Danmark jo allerede som en af 10 kernenationer på NATO-topmødet for seks dage siden meldt sig som en del af koalitionen.

Obama siger, at USA vil forsøge at udvide den koalition, og at det er vigtigt, at også flere arabiske nationer kommer ombord.

Så når den her offensiv, som Obama i øvrigt kalder en antiterroraktion og ikke en krig, begynder, vil det være med bred international opbakning.

Vil ikke have en ny krig

Obama sender yderligere 275 amerikanske soldater til Irak. Men han understreger, at der ikke er tale om kamptropper. Det er ikke soldater, der vil stå ansigt til ansigt med IS på slagmarken. Der er tale om specialtropper, som skal træne det irakiske militær på linie med de amerikanske soldater, der allerede er i Irak.

Så det er et definitionsspørgsmål, om USA har støvler på landjorden eller ej. For det har de. Der er bare ikke tale om kamptropper. Og når Præsident Obama gør så meget ud af at understrege det, samtidig med at han kalder den nye offensiv en antiterroraktion og ikke en krig, så er det fordi, amerikanerne ikke ønsker en ny krig.

Man har haft rigeligt at gøre med Irakkrigen og krigen i Afghanistan, som man lige nu forsøger at afslutte på nogenlunde ordentlig vis. Så mens et flertal af amerikanerne dog mener, at IS er en trussel mod USA, og at organisationen skal bekæmpes, så er der ikke opbakning til en regulær krig. Derfor denne balancegang fra Obamas side.

Ses som trussel mod USA

Obama har den nødvendige opbakning i Kongressen til at udvide kampen mod IS. Både republikanerne og demokraterne anser IS som en regulær trussel mod amerikanske interesser både ude i verden og hjemme.

Man har allerede oplevet IS' brutalitet i form af henrettelsen af to amerikanske journalister. Man har set amerikanske statsborgere rejse til Irak og Syrien for at kæmpe som en del af IS. Og man har hørt trusler fra IS om at ramme mål i USA.

Så man er reelt bange for, at IS kan udføre terrorangreb mod USA, og på årsdagen for terrorangrebet på World Trade Center i New York i 2001 vil præsidenten med ret stor sandsynlighed få kongressens opbakning til at opsøge, bekæmpe og udslette denne nye trussel i form af IS, hvis brutalitet har chokeret mange amerikanere.

Ligner en lang indsats

Obama regner ikke med, at aktionen mod IS vil være overstået på kort tid. Der er ikke sat udløbsdato på.

Præsident Obama sagde i sin tale, at han forpligter sig til at udslette IS. Og det kan jo vise sig at være en omfattende manøvre, eftersom det er en organisation, der med det amerikanske forsvarsministeriums egne ord er mere end blot en terrororganisation. IS er en velsmurt og veltrænet hær, der har vist forbløffende strategiske og taktiske evner.

Så kampen mod IS er ikke en mandag til fredag-krig. Det er formentlig en kamp, der vil blive kæmpet over en længere periode, hvis man skal være sikker på ikke blot at svække organisationen, men regulært at udslette den.