Presset af IS: Al-Qaeda forsøger at genvinde momentum

Al-Qaeda er ikke, hvad de har været. Alligevel skal udmeldingen om en ny indisk afdeling af terrorgruppen tages alvorligt, mener eksperter.

Osama bin Laden sammen med sin rådgiver og kommende efterfølger, Ayman al-Zawahiri. Billedet formodes at være fra november 2001 (© Scanpix)

Terrorbevægelsen al-Qaeda har rejst flaget for jihad i Indien.

Sådan lød udmeldingen fra gruppens aldrende leder, Ayman al-Zawahiri, som netop har annonceret oprettelsen af en indisk afdeling af terrorgruppen.

I en 55 minutter lang videoerklæring, som blev frigivet torsdag, annoncerer bin Ladens efterfølger den nye fraktion og sværger samtidig fornyet troskab til den afghanske Taleban-leder Mullah Omar.

Svækket organisation med regional støtte

Men selvom der ikke er meget slagkraft tilbage i det al-Qaeda, som den gråhårede Zawahiri repræsenterer, så bør truslen fra gruppen tages alvorligt.

Det siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Erslev Andersen

- Zawahiri er en ældre, lidt ensom mand dernede i Pakistan. Men det, der er humlen i det, er, at der er nogle grupper, der har svoret troskabsed til al-Qaeda, som der til gengæld er meget saft og kraft i regionalt set, siger han til DR Nyheder.

Ifølge BBC er Zawahiris løfte om troskab til Mullah Omar også en begmand til den rivaliserende terrorbevægelse, Islamisk Stat, som har været i strid med al-Qaeda siden i 2013.

Kæmper om at være bedst til hellig krig

Og det er da også pres fra det fremadstormende IS (Islamisk Stat), der får al-Qaeda til at melde ud, at de nu etablere sig i Indien, vurderer Lars Erslev-Andersen.

De to bevægelser konkurrerer nemlig om at blive den ledende indenfor jihad, siger han, og her er IS kommet særdeles godt fra start.

- Når IS har så stor succes med rekruttering og samtidig vinder frem på fronterne og Syrien og kan udpege et kalifat, så er de rendt med al opmærksomheden. Og det er den problemstilling, som Zawahiri nu forsøger at gøre noget ved, siger han.

Kan ikke hamle op med sofistikerede IS

Major ved Forsvarsakademiet og mellemøstekspert Lars Cramer kalder udmeldingen fra Zawahiri for "et forsøg at revitalisere sin energi".

- Al-Qaedas åndelige leder (Zawahiri, red.) har mistet lidt momentum. Samtidig kan hele deres måde at kommunikere med omverdenen ikke hamle op med IS's sofistikerede mediemaskine, siger han til DR Nyheder.

Selvom det er pres fra de brutale konkurrenter i IS, der har ledt al-Qaedas opmærksom mod Indien, så overrasker det Lars Erslev Andersen, at de ikke før har haft større fokus på Indien.

Det er nemlig et oplagt mål for terrorgruppen, siger han.

- Indien presser jo al-Qaedas venner i Pakistan og Afghanistan, og derudover er det jo også et sted, hvor der er en konflikt med det muslimske mindretal.

Indien har altid været en kampplads

Landet har i mange år været plaget af den type terrorisme, som al-Qaeda står for. Så sent som i 2008 blev byen Mumbai udsat for et voldsomt terrorangreb, hvor 164 mistede livet, og over 300 blev sårede.

- Det, der er det nye, er, at man nu har samlet de her grupper under navnet al-Qaeda. Så på den måde er det en kampplads og har altid været en kampplads, men nu bliver det også iscenesat som en kampplads, og det mener jeg helt klart hænger sammen med rivaliseringen med IS, siger Lars Erslev Andersen.

En talsmand for Indiens regerende Bharatiya Janata Party (BJP), siger til nyhedsbureauet Associated Press, at erklæringen fra Zawahiri er "et alvorligt problem".

- Men der er intet at bekymre sig om. Vi har en stærk regering på føderalt niveau, siger talsmanden.