Korrespondent: Halshugning spreder rædsel i USA og lægger pres på Obama

Islamisk Stats halshugning af den amerikanske journalist Steven Sotloff lægger yderligere pres på præsident Obama.

Islamisk Stat bruger amerikanske luftangreb i det nordlige Irak som argument for at halshugge journalister. (© Scanpix)

Halshugningen af den 31-årige journalist Steven Sotloff har fået amerikanerne op i det røde felt, og forfærdelsen over de berygtede jihadister i Islamisk Stat er efterhånden til at tage at føle på.

Sådan lyder det fra DR Nyheders USA-korrespondent, Oliver Routhe Skov, fra Washington.

- Der er lige dele forfærdelse og rædsel over videoen, siger han.

De amerikanske myndigheder mangler fortsat at afklare ægtheden af den makabre video og tidspunktet for optagelsen.

- Men den ligner til forveksling den, vi så for 14 dage siden med den anden journalist James Foley. Og myndighederne regner da også med, at den er ægte, siger Oliver Routhe Skov.

Pres på Obama

Halshugningen lægger yderligere pres på præsident Obama - dele af Kongressen i Washington kræver, at amerikanerne også begynder at bombe i Syrien, hvor Islamisk Stat er massivt til stede, og hvor bevægelsen har overtaget kontrollen med flere større byer.

Obama sagde i torsdags, at USA endnu ikke har en militær strategi mod Islamisk Stat i Syrien.

Det Hvide Hus meldte tirsdag aften ud, at der bliver sendt yderligere 350 amerikanske tropper til Iraks hovedstad, Bagdad, for at beskytte USA's interesser og statsborgere.

Præsident Barack Obama overvejer i øjeblikket, om USA skal bombe i Syrien. (Foto: © NICHOLAS KAMM, Scanpix)

Det vurderes dog ikke et være en direkte konsekvens af Islamisk Stats halshugning af Steven Sotloff, der ifølge jihadisterne er modsvar til USA's bombninger i det nordlige Irak.

- Det er ikke muligt, så hurtigt at melde troppeforøgelser ud, så det har formentlig været planlagt. Men videoen er ikke med til at gøre valget sværere for Obama, siger Oliver Routhe Skov.

Mange flere gidsler

Ifølge den amerikanske avis The Wall Street Journal kan der fortsat være helt mod 20 vestlige gidsler i Islamisk Stats varetægt.

I videoen siger en maskeret person, at USA skal indstille angrebene på Islamisk Stat - ellers vil bevægelsen dræbe endnu flere.

- Lige som jeres missiler bliver ved med at ramme vores folk, vil vores knive også blive ved med at ramme halsen på jeres folk, lyder det.

Barack Obama beordrede luftangreb i det nordlige Irak i begyndelsen af august, da det stod klart, at Islamisk Stat gik efter at udrydde minoriteten yazidierne og forsøgte at erobre den kurdiske hovedby Erbil.

  • Mandag nåede nødhjælp frem til de 15.000 civile, der bor i Amerli. (Foto: © JM Lopez, Scanpix)
  • Størstedelen af de 15.000 civile i Amerli shia-muslimer, som IS betragter som vantro. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Søndag blev byen vundet tilbage fra IS igennem en opsigtsvækkende alliance mellem amerikansk militær og Iran-støttede militser. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Der har været desperat mangel på mad og vand under belejringen. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Mandag brød smilene frem i Amerli. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • En mand går fra nødhjælpsvognen med forsyninger af olie. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Efter mere end to måneders belejring, blev byen vristet ud af IS' greb søndag. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Nødhjælpsarbejdere deler rationer af blandt andet vand, olie, tomat, mel og løg ud til de civile, der har været belejret af krigerne fra IS. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Indbyggerne i Amerli er primært shia-muslimer og har i løbet af de sidste måneder desperat manglet mad og vand på grund af deres tro, som sunni-jihadisterne fra IS holder imod dem. (Foto: © JM Lopez, Scanpix)
  • En dreng har fået armene fulde efter at have været forbi lastbilen, der deler nødhjælp ud. (Foto: © JM Lopez, Scanpix)
  • Forsyningerne af mad og vand har været svindende, mens IS har belejret byen. (Foto: © JM Lopez, Scanpix)
  • Irakere fra en shia-milits har revet Islamisk Stats flag ned, efter jihadisterne er blevet drevet ud af byen af en illiance mellem amerikansk militær og militser, der er støttet af Iran. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • Mandag er nødhjælpen kommet ind Amerli, hvor der bor i omegnen af 15.000 mennesker. Mange af dem er shiamuslimer. (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
  • (Foto: © Youssef Boudlal, Scanpix)
1 / 14