Kreml: Putins angrebstrussel mod Kijev taget ud af en kontekst

Den russiske præsident, Vladimir Putin, truede med at indtage Kijev på to uger. Men det er taget ud af en kontekst, siger talsmand.

Tidligere på året var omkring 200.000 mennesker på gaden i Kijev i Ukraine. Den by mente Putin angiveligt, at han kunne indtage på under to uger. (Foto: © Gleb Garanich, Scanpix)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, skærpede tonen gevaldigt under et telefonmøde med kommissionsformand Jose Manuel Barroso i lørdags.

Her truede han angiveligt med, at russiske tropper kan indtage Ukraines hovedstad, Kijev, på to uger.

Udfaldet kommer, fordi EU er i gang med at forberede en række nye sanktioner mod Rusland - efter adskillige rapporter om russiske soldater og kampvogne i det østlige Ukraine.

- Hvis jeg vil, kan jeg indtage Kijev på to uger, skal Putin have fortalt EU-kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, under et møde ifølge den italienske avis La Repubblica.

Men ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyser en talsmand for Putin nu, at udtalelserne var taget ud af kontekst.

Diplomat bekræfter

Putin gjorde det lørdag klart, at Vesten ikke skal provokere ham med nye sanktioner. Og Barroso orienterede herefter EU's stats- og regeringschefer om det på topmødet, skriver La Repubblica.

En vesteuropæisk diplomat bekræfter oplysningerne over for det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

Putin har på det seneste skærpet retorikken i Ukraine-krisen. (Foto: © Mikhail Klimentyev, Scanpix)

Den britiske premierminister, David Cameron, tog derefter ordet og advarede om at føre eftergivenhedspolitik over for Putin - ligesom man gjorde overfor Nazityskland i 1938.

Og Tysklands kansler, Angela Merkel, citeres for at sige, at Putin er på vej ind i en militær eskalation og advarede om, at efter Ukraine kan Letland og Estland også kan blive interessante for Rusland.

I Ukraine mister hæren fortsat fodfæste - senest har prorussiske separatister taget kontrollen med lufthavnen i byen Lugansk.

Ny militær udrykningsstyrke

Natos afgående generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skruede i går op for retorikken mod Rusland:

- Rusland ser os som en modstander, og vi vil tilpasse os til det, sagde Natos leder, som nu åbner for oprettelsen af en militær udrykningsstyrke, der skal kunne indsættes i både konfliktzoner og til fredsbevarende opgaver.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, var i går ude med en advarsel til Rusland om, at landets relationer til den øvrige verden vil blive "radikalt forandret", hvis Rusland fortsætter den nuværende politiske kurs i Ukraine.

Kilder i Rusland siger, at 15.000 russiske soldater er blevet sendt til Ukraine i de seneste to måneder.