Lektor: Rusland og Vestens forhold er det koldeste siden Murens fald

Forholdet mellem Rusland og Vesten er på frysepunktet, men skal måske være endnu koldere, før det bliver godt igen, siger lektor i russisk historie Flemming Splidsboel.

- Putin taler om særlige russiske værdier og normer, som de mener er bedre, end dem vi har, siger Flemming Splidsboel. (© Scanpix)

Det er iskoldt.

Ja, faktisk har det ikke været koldere siden Murens fald i 1989 - forholdet mellem Rusland og Vesten.

Sådan lyder det fra Flemming Splidsboel, lektor i russisk historie på Københavns Universitet.

- Det er en negativ spiral, vi er inde i, og min forventing er, at forholdet faktisk bliver endnu koldere, siger han til DR Nyheder.

Mere uro for at få ro

Natos afgående generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skruede i går op for retorikken mod Rusland:

- Rusland ser os som en modstander, og vi vil tilpasse os til det, sagde Natos leder, som nu åbner for oprettelsen af en militær udrykningsstyrke, der skal kunne indsættes i både konfliktzoner og til fredsbevarende opgaver.

- Vi hører det skåret skarpt op af Anders Fogh Rasmussen. Han kunne jo også sige, at Rusland reelt er en fjende. Og i Rusland har man længe talt om Nato og Vesten som det store onde, siger Flemming Splidsboel.

Ukrainske soldater hviler ved et checkpoint nær Donetsk. (Foto: © OLEKSANDR RATUSHNIAK, Scanpix)

Men det er muligvis kun en yderligere eskalation af situationen, der kan få det hele til at falde lidt til ro, vurderer Rusland-eksperten.

- En optrapning af situationen kan vise den russiske befolkning og de russiske politikere, at Vesten er villige til at påtage sig nogle omkostninger, og at vi også kan være med i det her spil, siger Flemming Splidsboel og fortsætter:

- Vi kan minde dem om, at Sovjetunionen faktisk tidligere har prøvet det her og knækkede nakken på det. Det er et spil, hvor russerne risikerer at blive isoleret fra Vesten.

Ideologisk konflikt

Storbritanniens premierminister, David Cameron, var i går ud med en advarsel til Rusland om, at landets relationer til den øvrige verden vil blive "radikalt forandret", hvis Rusland fortsætter den nuværende politiske kurs i Ukraine.

Kilder i Rusland siger, at 15.000 russiske soldater er blevet sendt til Ukraine i de seneste to måneder.

Men selvom Flemming Splidsboel drager stærke paralleller til tiden under Den Kolde Krig, hvor vendinger som "storpolitisk konflikt", "stedfortræderkrige" og "svingende spændingsniveau" træder markant frem i teksten, hvis man slår begrebet op i Den Store Danske Encyklopædi, så bliver det aldrig så intenst som dengang.

- Men vi har at gøre med nogle af de samme elementer og der er tale om en ideologisk konflikt. Putin taler om særlige russiske værdier og normer, som de mener er bedre, end dem vi har, siger Flemming Splidsboel.

  • Soldater marcherede i en militærparade til minde om sejren over Nazityskland. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • Soldater marcherede over Den Røde Plads i Moskva i alskens uniformer. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • Den russiske præsident, Vladimir Putin, og statsminister Dmitrij Medvedev overværede militærparaden fra sidelinjen. (Foto: © Grigory Dukor, Scanpix)
  • De marcherende soldater på Den Røde Plads viste sig frem i deres fineste uniformer. (Foto: © Grigory Dukor, Scanpix)
  • To medaljeprydede russiske krigsveteraner overværede også paraden. (Foto: © Grigory Dukor, Scanpix)
  • Russere marcherede også med billeder af deres pårørende, som deltog i Anden Verdenskrig. (Foto: © Yuri Maltsev, Scanpix)
  • Der blevet gjort honnør på kryds og tværs i dag under en militærparade på Den Røde Plads i Moskva i anledningen af sejren over Nazityskland for 69 år siden. (Foto: © Grigory Dukor, Scanpix)
  • De unge soldater kiggede i retning af Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev under dagens militærparade. (Foto: © Kirill Kudryavtsev, Scanpix)
  • Også de tungere skyts kom på banen ved dagens militærparade i Moskva i anledning af årsdagen for sejren over Nazityskland. Køretøjerne på billedet kan affyre missiler fra cylindrene på ladet. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • Russiske kampvogne rullede også over Den Røde Plads som en del af militærparaden. (Foto: © Grigory Dukor, Scanpix)
  • Sejren over Nazityskland i 1945 blev også fejret med andet end militærparaden. Her ses en pensioneret soldat tage del i en sejrsdans. (Foto: © Yuri Maltsev, Scanpix)
  • Ruslands præsident, Vladimir Putin, holdt tale inden militærparaden gik i gang. (Foto: © Grigory Dukor, Scanpix)
  • Russiske kampfly gjorde også entre over pladsen og efterlod et røgslør forestillende den russiske trikolore. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • En del af det russiske traditionelle rytteri deltog også ved opvisningen i anledningen af 69-årsdagen for sejren over Nazityskland. (Foto: © Kirill Kudryavtsev, Scanpix)
  • D. 9. maj betragtes i Rusland som dagen, hvor man i 1945 besejrede Nazityskland i Anden Verdenskrig. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
1 / 15