OVERBLIK EU-præsident eller EU's udenrigschef - hvad er forskellen?

EU’s stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles for at få de sidste to topposter på plads. Få en jobbeskrivelse af EU-præsidenten og EU’s udenrigschef.

Under topmødet i Bruxelles ventes en ny EU-præsident og en ny udenrigschef at blive udpeget. (Foto: © tashka2000, Scanpix)

Luxembourgs Jean-Claude Juncker blev i juli officielt udnævnt til at afløse portugisiske José Manuel Barroso som formand for Kommissionen.

Og under dagens topmøde i Bruxelles ventes EU's stats- og regeringschefer at sætte navne på afløserne til yderligere to topposter - en ny EU-præsident og en ny udenrigschef.

Men hvad bliver deres opgave i EU? Få en kort jobbeskrivelse for hver af de to topposter.

EU-præsidenten sidder for bordenden

Formanden for Det Europæiske Råd - også kaldet EU-præsidenten - skal efterfølge belgiske Herman van Rompuy, der blev valgt til opgaven i 2009 i kølvandet på implementeringen af Lissabon-traktaten.

- Jeg er hverken tilskuer eller diktator. Jeg er mægler, sagde Herman van Rompuy selv om sin rolle kort tid efter, at han var blevet valgt.

Ved alle EU-topmøder sidder EU-præsidenten nemlig for bordenden, og den største opgave er at være mægler, så de store kompromiser bliver landet. En EU-præsident styrer derfor slagets gang bag kulisserne.

Som EU-præsident skal man således være i stand til at tilsidesætte sig selv og sørge for, at alle statsledere føler, at de har fået noget ud af topmøderne.

EU-præsidenten bliver udnævnt af EU's stats- og regeringsledere og sidder kun to et halvt år med mulighed for forlængelse en enkelt gang.

EU's udenrigschef er ansigtet udadtil

Siden december 2009 har britiske Catherine Ashton haft jobbet som EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik - også kaldet EU's udenrigschef.

En udenrigschef i EU er - modsat EU-præsidenten - i højere grad unionens ansigt udadtil. Udenrigschefen skal nemlig repræsentere EU i internationale forummer som for eksempel FN og koordinere blandt andet udviklingsstøtte og humanitær bistand.

Udenrigschefen skal desuden sørge for enighed under månedlige møder mellem de 28 EU-landes udenrigsministre.

Og så skal EU's udenrigschef i øvrigt lede EU's Institut for Sikkerhedsstudier og Det Europæiske Forsvarsagentur.

Stillingen som udenrigschef kombinerer, ifølge Ritzau, rollen som næstformand i EU-Kommissionen og udenrigskommissær samt rollen som formand for Rådet for Udenrigsanliggender, som består af EU-landenes udenrigsministre.