GRAFIK Forstå spillet om EU-topposterne på to minutter

Spillet om EU's topposter er en kompliceret affære. Se kandidaterne og forstå spillet her.

Det gælder om at holde tungen lige i munden, hvis man skal forstå spillet om topposterne som EU's præsident og EU's udenrigschef.

Så sæt tungen godt til rette i mundhulen med retning mod skærmen - så kaster vi os hermed ud i det.

I grafikken ovenover kan du se de kandidater, som diverse udenlandske medier oftest har rapporteret om som kandidater til de to poster op til topmødet i Bruxelles.

I venstre side kan du se kandidaterne til posten som EU-præsident, og i højre side er kandidaterne til posten som EU's udenrigschef placeret.

Mangel på kvinder

Punktform er altid godt for forståelsen, så det prøver vi. Følgende faktorer spiller ind på valget:

1. Krisen i Rusland/Ukraine er intensiveret over sommeren - det bliver en vigtig prioritet for den nye udenrigschef.

2. Kvinder er i høj kurs. Det er et massivt pres fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker, og mange medlemmer af Europa-Parlamentet, for at mindst en af de to resterende topposter skal besættes af en kvinde.

3. De østeuropæiske lande vil til fadet. Her ti år efter EU-østudvidelse mener de østeuropæiske lande, at det er tid til, at de også får en toppost.

Geografisk balance

4. Den politiske centrum-højre EU-gruppe European People's Party, kaldet EPP, fik klart flest stemmer ved de europæiske valg i foråret. EPP har allerede sikret sig posten som kommissionsformand, der gik til Jean-Claude Juncker.

Men det er ikke velanset at rage til sig EU-sammenhæng. Her er konsensus vejen frem. Centrum-højre skal derfor mindst have en EU-toppost.

5. Det skal være en geografisk balance på topposterne, så et område i EU ikke virker dominerende.

Sjældent favoritten, der vinder

Inden topmødet har flere udenlandske medier beskrevet konstellationen Donald Tusk/Federica Mogherini som den mest sandsynlige med Tusk som EU's præsident og Mogherini som udenrigschef.

Men i EU-sammenhæng er det sjældent favoritten, der får jobbet.

Ved adskillige toppost-udnævnelser er en helt anden person endt med at tage posten, end dem der blev nævnt op til topmødet.

Samme profil

For Helle Thorning-Schmidt anser flere EU-kendere det som en stopklods, hvis regeringslederne peger på italieneren Federica Mogherini som EU's nye udenrigschef.

Det skyldes blandt andet, hun ligesom Helle Thorning-Schmidt tilhører centrum-venstre, og det bliver anset det som meget lidt sandsynligt, at begge topposter går til centrum-venstre.

Derudover vil der være et endnu større krav fra Østeuropa om, at posten som EU's præsident skal gå til en fra deres region.

Skal gerne finde en løsning

Det er meningen, at begge EU-topposter skal besættes ved topmødet i Bruxelles.

Det er dog en mulighed, at udnævnelserne bliver udsat.

Men eftersom det er det fjerde topmøde i træk, hvor man diskuterer topposterne, vil det få EU-samarbejdet til at se meget langsommeligt og ineffektivt ud, hvilket man gerne vil undgå.