Lektor: Konflikten i Østukraine ligner en regulær krig

Russiske tropper menes at være gået ind i Ukraine i tusindtal, og en lektor ved Forsvarsakademiet mener, at der snart er tale om en regulær krig.

Russiske militærlastbiler ses her tæt på den ukrainske grænse. (Foto: © STAFF, Scanpix)

Tiden, hvor vi kan omtale konflikten i Østukraine som en lokal strid, er ved at være forbi.

Det er budskabet fra Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, efter forlydender om at russiske tropper i store tal er rykket ind i landet.

- Ukrainerne har for over en uge siden meldt, at der er flere russere end ukrainere blandt de frivillige separatister, og når der nu også er regulære russiske militære enheder, er der ikke langt til, at vi kan kalde det for en regulær krig.

Det russiske forsvarsministerium nægter dog fortsat, at der er russiske tropper i landet.

En klar optrapning

Der verserer mange forskellige rygter om russisk indgriben i Østukraine. Men både USA, Nato og EU tager det meget alvorligt og behandler det som et faktum, at i hvert fald 1.000 russiske tropper er gået ind i området.

Der rapporteres om to kampgrupper med 500 mand i hver. Den ene gruppe skulle være omkring Lugansk, mens den anden gruppe skulle være på vej mod byen Mariopol.

- Det er en klar optrapning, at de russiske styrker optræder så åbenlyst. Forklaringen kan være, at regeringsstyrker har været tæt på at kæmpe separatisterne i bund, siger Claus Mathiesen.

Vil tvinge Kijev til forhandlingsbordet

Den ukrainske hær har gjort fremskridt i kampene mod separatisterne, men med dagens indgreb sender Ruslands præsident Vladimir Putin en klar besked til regeringen i Kijev.

- Det handler om at demonstrere, at Ukraine ikke kommer til at vinde det her slag militært. Man kan fristes til at sige, at styrkeforholdet er, som russerne synes, vurderer Claus Mathiesen.

Den ukrainske præsident Petro Porosjenko har ikke villet forhandle med separatisterne, som han konsekvent har omtalt som terrorister.

- Putin bruger sin militære magt til at tvinge Porosjenko til at forhandle. Han sætter tilpas meget ind, så Ukraine ikke kan få overtaget, lyder det fra lektoren.

Ser skidt ud på slagmarken

De russiske styrker har formået at vende slagets gang, fortæller DR's Rusland-korrespondent Matilde Kimer.

- For en uge siden var der ikke nogen tvivl om, at den ukrainske hær var i fremmarch. Men siden da er der strømmet tusindvis af folk og tunge våben over grænsen, og nu er de på retræte, fortæller hun.

Skal ikke regne med militær hjælp

FN's sikkerhedsråd har indkaldt til et hastemøde for at diskutere situationen i Ukraine. Samtidig har Porosjenko bedt Vesten om massiv militær hjælp.

Men det skal han ikke regne med at få, vurderer Claus Mathiesen.

- Ukraine vil ikke få militær hjælp fra hverken EU, Nato eller nogen enkeltstater. At de overhovedet spørger, er et udtryk for, at de er pressede.