USA lufter planer om at sende tropper til Irak

Godt 300 soldater kan være på vej til Irak, siger embedskilde til amerikanske CNN.

Kurdere i Irak er i titusindvis flygtet fra Islamisk Stat, der overtager flere og flere byer i Nordirak. USA vil komme dem og andre flygtninge til undsætning og planlægger flere luftangreb på islamisterne. Ligesom soldater kan blive sendt til landet for at få styr på sikkerhedssituationen. (Foto: © KAMAL AKRAYI, Scanpix)

Amerikanske soldater kan meget vel være på vej tilbage til Irak, selvom USA hele tiden har afvist at sende landtropper af sted.

En kilde fra USA's embedsværk siger nemlig til CNN, at forsvarsministeriet Pentagon er ved at behandle en anmodning fra det amerikanske udenrigsministerium.

Hvis forsvarsminister Chuck Hagel godkender det, bliver der indkaldt godt 300 soldater, som skal arbejde tæt sammen med de hundredvis af militære rådgivere, der allerede befinder sig i Irak.

Har angrebet 14 gange

Islamisk Stat har også erobret store områder i Syrien. Men lige nu er fokus på Irak, hvor USA forsøger at hjælpe kurdiske og irakiske styrker med at slå islamisterne tilbage.

Det er uvist præcist hvor, soldaterne skal fungere, men CNN skriver, at USA har særlige interesser ved landets ambassade i den irakiske hovedstad Bagdad samt ved byens internationale lufthavn.

USA har så sent som onsdag udført 14 luftangreb mod den militante bevægelse, hvis fremmarch har kastet Irak ud i borgerkrigslignende tilstande.

I løbet af denne måned har amerikanerne smidt bomber fra luften 84 gange, hvor de 51 foregik nær landets største dæmning ved byen Mosul, hvilket var med til, at de kurdiske tropper kunne generobre den.

Obama: Islamisk Stat er en kræftknude

Obama kom onsdag aften med en udtalelse efter Islamisk Stats brutale henrettelse af den amerikanske journalist James Foley. Han sagde, at hele verden er forfærdet over drabet.

At Islamisk Stat er en 'kræftknude uden menneskelige værdier og med en korrupt ideologi'. At USA og Vesten ikke er i krig med Islamisk Stat, men at de kun er ude på at begå folkemord i Irak.

- James Foleys død står i stærk kontrast til hans morders, sagde præsidenten blandt andet.

Tirsdag blev der på sociale medier publiceret propagandavideoen med henrettelsen, der er lavet som en besked til USA om at stoppe angrebene på Islamisk Stat i Irak.

Trusler som dog ikke får Obama til at overveje at trække sig væk fra landet, selvom præsidenten flere gange har slået fast, at USA ikke agter at føre nogen ny krig på landjorden.

Over en million på flugt

Ifølge FN er over én million mennesker drevet på flugt i Irak på grund af Islamisk Stats krigsførelse. FN har planer om at sende 2,4 ton nødhjælp til de mange nødstedte irakere, der mangler mad, drikke og husly.

- Det er den største enkeltstående nødhjælpsoperation, som vi har lavet det sidste årti, siger FN- højkommissær Antonio Guterres til CNN.

FN skal desuden med hjælp fra blandt andre Dansk Flygtningehjælp etablere 13 flygtningelejre.

Vil have kalifatstat

Islamisk Stat har udført blodige angreb og henrettelser i byer og landområder over hele Irak og er på det seneste rykket længere frem i det nordlige Irak, hvor kurderne holder til.

Den ekstreme sunni-muslimske bevægelse har som overordnet mål at lave et islamisk styre og har allerede udråbt en kalifatstat.

De spreder rædsel og død, hvor de kommer, tvinger lokale til at konvertere til islam og dræber uskyldige børn, kvinder og mænd, der ikke imødekommer deres krav.

USA har tirsdag takket ja til, at Danmark bidrager i den humanitære indsats.

Det betyder, at regeringens forslag om at sende et dansk Hercules-fly til Irak præsenteres nærmere for Det Udenrigspolitiske Nævn torsdag, inden Folketinget endeligt kan vedtage det.

  • Forholdene for flygtningene på Sinjar-bjerget er så horrible og frygten for jihadisterne i IS så stor, at det har fået flere tusinde til at flygte til nabolandet Syrien. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • De brutale islamister fra IS har sendt titusinder af mennesker på flugt i det nordlige Irak, hvor de har vundet terræn i den seneste tid. (Foto: © Ahmad al-Rubaye, Scanpix)
  • Frygten for Islamisk Stats brutale angreb er så stor, at irakere er begyndt at flygte ind i nabolandet Syrien, der har været i borgerkrig i mere end tre år. (Foto: © Ahmad al-Rubaye, Scanpix)
  • Godt 50.000 irakere har søgt tilflugt på det golde Sinjar-bjerg, hvor de har lidt i mere end 40 graders varme uden vand og mad. (Foto: © Ahmad al-Rubaye, Scanpix)
  • Som IS vinder kontrol over områder, stiller de indbyggerne over for et ultimatum. Enten kan de konvertere til islam, eller de kan blive slået ihjel. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mange af irakerne, der er sendt på flugt, er flygtet fra hus og hjem kun med det tøj, som de går og står i. Nogle få har nået at tage en smule vand og mad med. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mindst 20.000 af yazidierne, der har søgt tilflugt på Sinjar-bjerget, har i løbet af de seneste dage taget flugten videre til nabolandet Syrien. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Tusinder af kristne og yazidier er blevet drevet på flugt af IS, der har udnævnt et islamisk kalifat i de områder og byer, som de kontrollerer. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Jihadisterne fra IS har i den seneste tid vundet frem i både det nordlige Irak og i Syrien, hvor de har udråbt et islamisk kalifat. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Med tøj bundet om fødderne som sko tager en iraker flugten fra Sinjar til Syrien. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Irakere flygter på ladet af en lastbil, der fragter dem fra Irak til Syrien. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Et stort antal mennesker befinder sig fortsat i bjergene, som er delvist omringet af islamisterne, der truer med at dræbe dem, medmindre de konverterer til islam. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Flere yazidier har set deres familie blive likvideret af jihadisterne i IS, mens de har vundet frem i Sinjar. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • 500 yazidier er i sidste uge blevet slået ihjel af IS. Nogle er blevet begravet levende i massegrave, udtalte Iraks minister for menneskerettigheder, Mohammed Shiva al-Sudani, søndag. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Både amerikanske og britiske fly har kastet mad og vand ned til dem, der har søgt tilflugt på Sinjar-bjerget, hvor de har lidt i ekstrem varme. (Foto: © Stringer, Scanpix)
1 / 15