Obama bevæger sig på knivsæg under optøjer i Ferguson

Urolighederne i Ferguson stiller Barack Obama i en svær situation. Som sort præsident har han vanskeligt ved at tale om race og diskrimination.

Barack Obama fotograferet under pressemødet mandag, hvor han talte om situationen i Ferguson. (© Scanpix)

USA's præsident skal vælge sine ord med omhu, inden han udtaler sig om situationen i den amerikanske by Ferguson, hvor optøjerne fortsætter, efter at en sort, ubevæbnet teenager blev skudt af en hvid politimand forrige lørdag.

Det fortæller DR's USA-korrespondent Oliver Routhe Skov, der befinder sig i Ferguson i staten Missouri.

- Barack Obama balancer på en knivsæg. På den ene side er han statens mand og skal bakke op om alle de mange politibetjente, der i princippet er ansat under hans myndighed, siger han og fortsætter:

- På den anden side skal Obama udtrykke sympati over for den dræbtes familie og de mange fredelige demonstranter, der er på gaden i Ferguson. At han er en sort præsident er med til at gøre det rigtigt vanskeligt for Obama.

Ikke kun de sortes præsident

USA-ekspert Mette Nøhr Claushøj, der har været udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington og er medforfatter til bogen "Fem år med Obama" forklarer, at Barack Obama altid står i en vanskelig situation, når han skal handle i sager, der involverer race.

- Netop fordi han er den første sorte præsident, skal han ses som en præsident, der repræsenterer alle. Han vil ikke skydes i skoene, at han først og fremmest er de sortes præsident, siger hun.

Hans strategi har derfor helt fra begyndelsen af sin storpolitiske karriere været at nedtone racespørgsmål - til stor skuffelse for mange sorte. Det samme gælder i Ferguson-sagen, hvor Obama ifølge Mette Nøhr Claushøj har oplevet et enormt pres fra de sorte for en reaktion.

Barack Obama og Eric Holder holdt møde i det ovale kontor om situationen i Ferguson mandag 18. august. (© Scanpix)

- Han har udvist forståelse for vreden over Michael Browns død, men har holdt igen med sin forargelse og har i stedet sat justitsminister Eric Holder på sagen. Dermed spiller han bolden videre, men viser han samtidig, at regeringen i Washington tager sagen meget alvorligt, siger hun.

Uklare detaljer om skyderi

Den 18-årige Michael Brown havde øjensynligt sænket hovedet som tegn på overgivelse, da det fatale af i alt seks skud ramte ham 9. august i St. Louis-forstaden. Det sagde en advokat for den dræbte teenagers familie mandag.

Mange detaljer om skyderiet er dog stadig uklare, og advokater og retsmedicinere er tilbageholdende med at kommentere sagen, da undersøgelserne fortsætter.

Barack Obama og Eric Holder holdt møde i det ovale kontor om situationen i Ferguson mandag 18. august. (Foto: © JOE RAEDLE, Scanpix)

Der er i alt blevet foretaget to obduktioner. Den seneste obduktion kom efter anmodning fra Michael Browns familie, da politiet nægtede at oplyse alle detaljerne ved deres obduktion.

USA's justitsministerium vil stå for en tredje obduktion, og det er endnu et eksempel på, at Obama-administrationen viser, at man tager sagen alvorligt.

Justitsminister Eric Holder ankommer i morgen til Ferguson.