Lidegaard: Irak-krise er en trussel mod Danmarks sikkerhed

Nordirak kan blive en ny rede, hvor terrorister udklækkes fra, mener udenrigsminister Martin Lidegaard.

Her ses en kurdisk soldat, der skyder mod Islamisk Stat (IS), for at bryde belejringen af Sinjar i det nordlige Irak. Indtil videre har både Iraks hær og kurderne dog måtte se sig slået af de ekstremistiske Islamisk Stat. (Foto: © Stringer, Scanpix)

Når Danmark vælger at sende humanitær hjælp til Nordirak, så sker det ikke kun, fordi vi er godhjertede.

Tværtimod ser udenrigsminister Martin Lidegaard (R) én særlig god grund til at Danmark skal involvere sig i krisen i det uroplagede land, hvor op mod 400.000 mennesker lige nu er på flugt fra den ekstremistiske militante oprørshær Islamisk Stat.

- Hvis de her militante grupper får fodfæste, så får vi en terrorrede, hvor der kan udklækkes terrorister - lidt som vi havde i Afghanistan i sin tid - bare værre. For de her grupperinger er om muligt endnu mere radikale, siger Martin Lidegaard til DR Nyheder.

Islamisk Stat fortsætter nedslagtning af civile

Netop nu kæmper det irakiske militær og den kurdiske Peshmerga-hær i området mod Islamisk Stat, men indtil videre uden større held.

De militante ekstremister fra Islamisk Stat har således indtaget flere større byer i Nordirak og sat sig på vigtige strategiske mål som oliekilder og landets største dæmning ved byen Mosul.

Samtidig er Islamisk Stat kendt for sine meget voldsomme metoder mod alle, de anser som vantro. Så sent som i går slagtede Islamisk Stat omkring 80 mennesker fra yazidi-minoriteten, som ikke ville konvertere til Islam og i de seneste måneder har utallige civile - heriblandt flere hundrede kvinder og børn - mistet livet under Islamisk Stats fremmarch i det nordlige Irak.

- Det er så brutalt, det der foregår. Islamisk Stats fremmarch er så modbydelig, siger Martin Lidegaard.

Lidegaard: Islamisk Stat kan være en trussel mod os

Netop Islamisk Stats barbariske natur, er noget, der bekymrer udenrigsministeren. For medlemmerne af den militante gruppe er ikke kun lokale irakere og syrere.

- Mellem 25 og 50 procent af dem kommer helt udefra - fra vestlige lande, blandt andet fra Danmark. Derfor er det afgørende, at de ikke får lov at besætte en del af Irak og Syrien og lave deres egen stat, der vil være en sikkerhedstrussel mod os andre, siger han.

Regeringen afviser Venstre-krav om militær dansk indsats

For en uge siden valgte USA at gå militært ind i konflikten og de har siden bombet forskellige strategiske mål fra droner og jagerfly.

Det får Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen til at ønske, at Danmark ikke bare sender humanitær hjælp til Nordirak, men også engagerer sig militært i konflikten på samme måde som USA nu gør.

- Jeg frygter at Islamisk Stat, på den måde de agerer, vil vinde yderligere terræn og der synes jeg, at vi har et ansvar for at være med til at bidrage til at stoppe den meget voldsomme udvikling, siger Troel Lund Poulsen til DR Nyheder.

Han efterlyser bl.a. at Danmark sender kampfly til regionen for at støtte de amerikanske tropper. Men det afviser udenrigsministeren.

- I øjeblikket er det vores vurdering, at de, der er bedst til at give våbenstøtten til kurderne, er USA, mens vi tror vi hurtigst og bedst kan yde humanitær hjælp. Men begge dele er vigtigt, og vi bakker op om USA's indsats, siger Martin Lidegaard.