Barack Obama balancerer i disse dage på en udenrigspolitisk knivsæg.
Den amerikanske præsident har udråbt projektet med at slutte krigen i Irak som en af sine vigtigste politiske opgaver, men så sent som i går valgte Obama-regeringen at imødekomme kurdernes ønske om direkte våbenstøtte.
Kurderne kæmper i øjeblikket for at holde stand mod de koldblodige IS-militser (Islamisk Stat), der spreder frygt i store dele af Irak og blandt andet beskyldes for at begrave kvinder og børn levende.
Katastrofalt med yderligere involvering
Ifølge Michael Ehrenreich, der er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, risikerer Barack Obama sit politiske eftermæle i Irak lige nu.
- Han har gjort tilbagetrækningen fra Irak til et hovedpunkt. Det vil være katastrofalt at involvere sig yderligere, siger han.
Obama har tøvet med at sætte ind over for IS, men da der begyndte at komme efterretninger om, at gruppen nedslagter befolkningsgrupper i det nordlige Irak alene på baggrund af deres religion eller etnicitet, kunne Barack Obama ikke forholde sig passiv længere.
- Men man er krigstrætte i USA. Man ønsker, at det skal være et overstået kapitel. Risikoen er dog, at man bliver trukket ind igen, siger Michael Ehrenreich og fortsætter:
- Obama er parat til at gå så langt, at USAs mål om at man ikke får en islamisk stat i landet bliver opfyldt. Men det skal ske uden, at de skal engagere sig for voldsomt. Det kan godt indebære, at de vil forsætte bombeangreb resten af året, siger han.
Clinton lægger afstand
Obamas tidligere udenrigsminister Hillary Clinton har været ude og sige, at havde han løst problemerne i Syrien noget før, så havde man ikke skullet løse situationen i Irak nu.
- Barack Obama har skudt tilbage og sagt, at det er ren fantasi. Hillary Clinton stiller op som præsident og det, som mange venter på, er, at hun gradvist lægger afstand til ham. Det er ikke sidste gang. Hun skal ud af præsidentens skygge, siger Michael Ehrenreich.
Den danske nødhjælpsarbejder Mads Jørgensen er i Erbil i Nordirak og oplever en form for effekt af de amerikanske bombardementer omkring byen.
- De har tilsyneladende standset IS og lagt en beskyttende ring om Erbil - men de er kun 30-40 kilometer herfra. I Erbil er der dog ikke en følelse af en umiddelbar trussel, siger han.
Bruger kvinder som slaver
Iraks minister for menneskerettigheder, Mohammed Shiva al-Sudani, sagde søndag, at IS-krigere i den seneste uge har slået mere end 500 irakere ihjel,
Flere af ofrene er kvinder og børn. Der er desuden meldinger om, at 300 kvinder er blevet kidnappet som slaver.
Islamisk Stat kaldte sig tidligere ISIS (Den Islamiske Stat i Irak og Syrien). Den har udråbt et kalifat i de områder, som gruppen kontrollerer i Syrien og Irak.
IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi. Han kaldes "kaliffen" af sine egne.