Irakekspert: Maliki kan ikke fortsætte

Mellemøstekspert Søren Schmidt har meget svært ved at se, hvordan Nuri al-Maliki skal kunne beholde magten i Irak.

Nuri al-Malikis tilhængere demonstrerer i Bagdad i dag. (Foto: © AMER AL-SAEDI, Scanpix)

Iraks regeringsleder Nuri al-Maliki kæmper hårdt for at bevare magten i landet, som trues af ekstremistiske oprørere fra gruppen Islamisk Stat (IS).

I dag fik den fungerende regeringschef Iraks højesterets ord for, at den største koalition efter et parlamentsvalg i april skal have mulighed for at danne regering.

Og eftersom Malikis blok fik flest pladser ved valget, mener han, at Iraks præsident ifølge forfatningen skal pege på ham som ny regeringsleder.

Men det betyder ikke, at Nuri al-Maliki er sikret en tredje periode på posten, siger Mellemøstekspert og lektor på Aalborg Universitet Søren Schmidt. Han peger på, at Maliki kun har opbakning fra en fjerdedel af parlamentet.

- I det øjeblik han bliver udpeget, vil han få et mistillidsvotum, og det er det, som er dilemmaet for præsidenten lige nu, siger Søren Schmidt.

Fjende med alle

Iraks nyvalgte præsident Fouad Massoum har hidtil udskudt beslutningen om at udnævne en regeringsleder. Og det fik i går Maliki til at sende sikkerhedsstyrker ud i Bagdads gader, mens han tordnede mod Fouad Massoum i en tv-tale.

Posten som regeringsleder er langt mere magtfuld end præsidentposten i Irak, men en af præsidentens beføjelser er at uddelegere ansvaret for at danne regering.

Men på trods af sejren i højesteret har Søren Schmidt meget svært ved at se, hvordan regeringslederen skal kunne fortsætte på posten:

- Han har gjort sig til fjende med alle, han stort set kunne komme af sted med. Kurderne er han rygende uenige med, og der er flere i hans shia-islamisktiske blok, som også er modstandere af, at han fortsætter. Iranerne er blevet skeptiske, fordi han ikke kan holde sammen på landet.

- Han har ikke vist sig at være en særlig duelig regeringsleder. Han har ikke været i stand til at opbygge et militær, som kan forsvare landet. Så jeg kan ikke se, at han er fremtidens mand i Irak, siger Søren Schmidt.

Fem i tolv for Irak

Maliki beskyldes for at undertrykke landets sunnimuslimske mindretal og dermed have skabt grobunden for det oprør, som IS har forbløffende succes med i Irak.

De brutale islamister har især vundet frem i sunnimuslimske områder, hvor lokale stammer og militser enten støtter gruppen eller undlader at gøre modstand.

Og magtkampen i Bagdad hjælper bestemt ikke på situationen, siger Søren Schmidt:

- Det er lidt som Nero, der spiller violin, mens Rom brænder. Landet er i stor fare - klokken er fem minutter i 12 for at redde de grundlæggende institutioner og strukturer i landet på grund af Islamisk Stats fremfærd.

- Islamisk Stat vil være der i lang tid fremover, og den eneste måde at gøre noget ved det er jo på sigt at lave en mere inklusiv regering.