SF vil kaste nødhjælp ned til fangede kurdere i Irak

Danmark skal hjælpe de omkring 50.000 personer, der har søgt tilflugt på et bjerg i Irak, mener SF.

Store mængder vand er pakket på et C-17 Globemaster fly, inden pakkerne bliver kastet ud til civile. (Foto: © Vernon Young, Scanpix)

Står det til SF, så skal Danmark hjælpe de omkring 50.000 personer, som tilhører befolkningsgruppen yazidierne, og som har søgt tilflugt på et bjerg, efter byen Sinjar blev indtaget af Islamisk Stat (IS).

FN har advaret om, at befolkningsgruppen er i overhængende livsfare, og derfor bør Danmark så vidt muligt hjælpe med at få nødhjælp frem til området. Det siger SF's Özlem Cekic, der selv har kurdiske rødder.

- Hvis det her ikke skal ske for øjnene af os, så er man nødt til at kaste noget nødhjælp i form af mad og vand ned, siger hun til DR Nyheder.

- Det er det mindste, man kan gøre.

USA er begyndt at overflyve bjerget for at kaste nødhjælp ned til kurderne, der er fanget. Står det til SF, så skal Danmark også hjælpe de mange mennesker mere, end vi allerede gør. Derfor opfordrer Özlem Cekic nu regeringen til at handle for at undgå flere dødsfald.

Regeringen: Vi følger situationen nøje

I regeringen har man dog endnu ikke taget stilling til, hvorvidt Danmark skal hjælpe mere, end det allerede er tilfældet. Men situationen er alvorlig og ufattelig ulykkelig, understreger Mette Gjerskov (S), der er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Jeg ved, at man i Udenrigsministeriet og i regeringen følger situationen meget nøje for at se, om der er noget andet, vi kan bidrage med, siger Mette Gjerskov til DR Nyheder.

Hun henviser til, at regeringen allerede har givet 33 millioner kroner i år i humanitær bistand til internt fordrevne og syriske flygtninge.

I Venstre afventer man en eventuel henvendelse fra USA, før man deltage i en humanitær aktion med USA. Det skriver udenrigsordfører Søren Pind (V) i en sms til DR Nyheder.

Nedkastet nødhjælp er 'ekstremt'

Både USA og den kurdiske hær har besluttet at kaste nødhjælp ud til de mange internt fordrevne med fly. En situation, som Mette Gjerskov anser for værende helt ekstrem.

- Det er jo en helt ekstrem situation. Det er jo ikke en metode, vi normalt giver nødhjælp efter, fordi det er så usikkert, om hjælpen når frem.

FN siger, at IS' offensiv i det nordlige Irak har udløst en "tragedie af enorme proportioner". Næsten 200.000 mennesker er blevet fordrevet fra en region, som grænser op til det kurdiske selvstyreområde i Irak.

Nogle af de fordrevne har søgt mod selvstyreområdet, mens andre er flygtet til det borgerkrigshærgede Syrien.

- Mange af de fordrevne har akut brug for essentiel, livreddende fornødenheder som vand, mad, tag over hovedet og medicin," siger OCHA.

Både Storbritannien og Frankrig har givet tilsagn til om at bistå med hummanitær hjælp til de fordrevne.