Danskere i Irak-provins opfordres til at komme væk

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder nu alle rejser til de kurdiske provinser i Irak, specielt Erbil.

Optrapningen af kamphandlingerne i Irak får nu Udenrigsministeriets Borgerservice til at ændre sin rejsevejledning for landet.

Indtil nu er de kurdiske provinser Dohuk, Erbil og Sulaymaniya blevet regnet som nogenlunde sikre, men nu fraråder Udenrigsministeriet alle at rejse derned.

Samtidig opfordrer man alle danskere, der befinder sig i Erbil, til at forlade provinsen med det samme.

- Det er de aktuelle kamphandlinger i Irak, der har fået os til at ændre rejsevejledningen, siger Hans Brask fra Udenrigsministeriets Borgerservice.

Har fået SMS med advarsel

Han fortæller, at man har registreret 21 danskere, som befinder sig i Irak, og som også pr. sms er blevet informeret om den nye rejsevejledning.

Langt de fleste befinder sig i det nordlige Irak, hvor der altså indtil for nylig var tilpas fredeligt, men hvor der også fortsat er gode muligheder for at komme væk i en fart, hvis man har behov for det.

- Så vidt vi er orienteret, er der endnu kommercielle muligheder for at forlade området, men man skal hele tiden holde sig orienteret, hvis nu situationen skulle ændre sig, siger Hans Brask.

Dansk ambassade lukket

Danmark har ikke længere nogen ambassade i Irak. Den blev lukket i 2012, efter at Danmark i 2004 som et af de første lande etablerede en permanent repræsentation i landet efter Saddam Husseins fald.

Det er den sunnimuslimske bevægelse Islamisk Stat (IS), der er rykket frem mod de kurdiske områder i det nordlige Irak, som har skabt den ustabile situation.

Svaret på IS-offensiven kom fredag, hvor USA med luftangreb forsøgte at stoppe islamisternes fremrykning mod byen Erbil.

/ritzau/