Obama er klar til at øge indsatsen i Irak

Bombefly og droner er allerede sendt til det nordlige Irak, men USA kan meget vel øge indsatsen.

USA's præsident, Barack Obama, er villig til at overveje bredere brug af militære angreb for at bekæmpe de militante islamister i Irak. (Foto: © AFP PHOTO / Saul LOEB, Scanpix)

USA har med flere bombeangreb mod militante fra den sunniekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) engageret sig i bekæmpelsen af oprørerne i det nordlige Irak, men det stopper ikke nødvendigvis her, siger den amerikanske præsident, Barack Obama.

I et interview med avisen New York Times fortæller præsidenten, at han er villig til at overveje bredere brug af militære angreb for at bekæmpe de militante islamister, der de seneste måneder er trængt dybt ind i Irak og har udråbt et såkaldt kalifat.

Lægger pres på irakiske ledere

En forudsætning for det er imidlertid, at de politiske ledere i Irak finder ud af at arbejde sammen, lyder det fra Obama.

- Vi vil ikke lade dem skabe noget kalifat i Syrien og Irak, siger han til New York Times.

- Men det kan vi kun forhindre, hvis vi ved, at vi har partnere på jorden, som er i stand til at udfylde tomrummet. Ellers kan vi bekæmpe Islamisk Stat over en periode, men så snart vores fly er væk, kommer de tilbage, siger han.

Roser kurderne

I interviewet hylder Obama Iraks semi-autonome kurdiske region for at være funktionel og tolerant over for andre sekter og religioner og understreger, at USA ønsker at hjælpe befolkningen.

- Men mere generelt vil jeg sige, at jeg ikke ønsker at være i færd med at blive det irakiske luftvåben, lyder det fra Obama.

Det er endnu ikke lykkedes det irakiske parlament at udpege en premierminister efter parlamentsvalget i april, og det sunnimuslimske oprør ses af mange iagttagere som et symptom på den politiske splittelse i landet.

Premierminister beskyldes for sekterisme

Premierminister Nuri al-Maliki, som beskyldes for sekterisme af politiske modstandere, insisterer på, at han er den rette mand til at fortsætte på posten.

Men i kølvandet på det sunnimuslimske oprør har også amerikanske politikere kritiseret hans manglende evne til at skabe enhed og forsoning i landet.

/ritzau/