Forskere: Den Islamiske Stat har på sin vis fået magten over Bagdad

Magtbalancen i Irak er forskubbet, efter den militante gruppe Den Islamiske Stat erobrede landets største dæmning i weekenden, mener forskere.

Jihadisterne i oprørsgruppen Den Islamiske Stat har fået ny og afgørende magt i Irak efter de søndag erobrede landets største dæmning fra kurdere i Nordirak, siger eksperter (Arkivfoto).

Det kan få alvorlige konsekvenser for magtbalancen i Irak, at oprørsgruppen Den Islamiske Stat (IS, tidligere kendt som ISIS) søndag erobrede landets største dæmning fra kurdiske soldater.

Mosul-dæmningen ligger tæt på Iraks næststørste by og ud over at give strøm til hele det nordlige Irak og være landets største vandreservoir, har dæmningen en afgørende strategisk indflydelse på magtforholdet i landet.

- Det er det ultimative defensive våben for Den Islamiske Stat. De kan nu true med at sprænge dæmningen i stykker og lade en flodbølge skylle ned igennem Irak og lade adskillige byer og store dele af landbrugslandet oversvømme, siger Søren Schmidt, Lektor og Irak-ekspert ved Aalborg Universitet til DR Nyheder.

Regeringen i Irak må nu lytte til islamister

Erobringen af dæmningen betyder, at regeringen i Bagdad er tvunget til at lytte til oprørsgruppen, som indtil nu kun har haft et mindre fodfæste i Irak.

- Den Islamiske Stat kan afpresse Bagdad-regeringen, og samtidig er der pludselig grænser for, hvor hårdt Bagdad kan gå op imod dem militært, siger han.

Mosul-dæmningen er ikke det eneste, som Den Islamiske Stat har taget magten over i det nordlige Irak. Oprørsgruppen har også sat sig på flere byer og større oliekilder i området og til sammen giver disse ressourcer IS et stærkt pressionsmiddel.

- Det er i praksis sådan, at Den Islamiske Stat nu kan stoppe for kloakanlæg, strømforsyning og vandforsyningen samtidig. Derfor spekuleres der i, at de nu går efter at få kontrol over mere infrastruktur i Irak, så de får et stærkere greb om Bagdad, siger Cecilie Hellestveit, Irak-forsker ved Institut for International Lov og Politik i Oslo, til NRK.

Islamisk Stat er kommet for at blive

Irak er i forvejen et land i knæ. Lige nu mangler landet stadig at udnævne en premierminister og udpege en regering. Samtidig er militæret mere eller mindre brudt sammen, forklarer Søren Schmidt.

- Oveni kommer, at den kurdiske Peshmerga (kurdisk militær, red) også er brudt sammen. Det er ellers dem, der har beskyttet Nordirak, men tilsyneladende har de ikke kunnet stå mål med Den Islamiske Stat.

Det betyder, at der ikke er nogen militær magt i Nordirak, der kan drive IS tilbage.

- Så konflikten ender ikke foreløbig. Det kan tage rigtig lang tid at få dem ud igen, siger Søren Schmidt.

Ifølge FN's særlige udsending i Irak, Nickolay Mladenov, har kampene i Nordirak sendt flere end 200.000 civile på flugt. Han frygter, at en humanitær krise er under opsejling.

- FN har store bekymringer for disse civile. De har et akut behov for helt basale nødvendigheder som mad, vand og medicin, siger han til bbc.com.