Forening: Ændring af lov kan betyde mere vold mod homoseksuelle

Der er en øget risiko for stigende vold mod homoseksuelle i Uganda, lyder der fra foreningen LGBT Asylum.

Billedet her er fra maj i år, hvor to mænd var for retten i Uganda for homoseksualitet. Loven er i dag blevet kendt ugyldig, men det er stadig ulovligt at være homoseksuel i Uganda. (Foto: © ISAAC KASAMANI, Scanpix)

Det er positivt, at Ugandas forfatningsdomstol har annulleret en omstridt anti-homolov, men det ændrer ikke ved, at det fortsat er ulovligt at være homoseksuel i Uganda.

Sådan lyder det fra organisationen LGBT Asylum, der arbejder for at støtte asylansøgere i Danmark, der er bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede.

- Det er selvfølgelig positivt, at den nye lov er erklæret ugyldig, siger Mads Ted Drud-Jensen, talsperson for LGBT Asylum.

- Det er dog vigtigt at få med, at loven er faldet med henvisning til en procedurefejl i forbindelse med vedtagelsen og ikke på grund af indholdet, siger han.

Ikke nok parlamentarikere til stede

Ugandas forfatningsdomstol har fredag annulleret landets anti-homolov, der gjorde det strafbart at være homoseksuel.

Ifølge BBC blev loven annulleret på en procedurefejl, da der ikke var et beslutningsdygtigt antal parlamentarikere til stede, da loven blev stemt igennem i december sidste år.

- Det betyder, at der ikke er noget til hinder for at fremsætte og vedtage den igen. Det betyder også, at den eksisterende straffelov, der i forvejen kriminaliserer homoseksualitet, stadig er gældende, siger Mads Ted Drud-Jensen.

- Det vil sige, at homoseksualitet stadig er ulovligt i Uganda, konstaterer han.

Frygter mere vold

Han frygter, at der nu vil være stigende vold mod homoseksuelle som følge af, at dommen er blevet annulleret.

- Erfaringen siger, at når det her tema kommer op politisk, så sker der øget vold. LGBT-aktivister i Uganda udtaler, at der kan komme nogle modreaktioner. Det kommer også af, at tilhængere af loven har mobiliseret op til den her afgørelse, siger Mads Ted Drud-Jensen.

Han glæder sig dog over, at LGBT-organisationer ikke længere er ulovlige, men ellers venter han ikke, at afgørelsen får den helt store praktiske betydning.

- Jeg vurderer, at LGBT-personer fortsat har stor risiko for forfølgelse, siger Mads Ted Drud-Jensen.

/ritzau/