Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge (PST) har valgt at advare om en muligt forestående terroraktion, som de hverken kender nøjagtigt tidspunkt på eller bagmænd til.
Det kan blandt andet skyldes erfaringer fra terrorangrebene for tre år siden på Utøya og i Oslo.
Det vurderer tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen.
- Det er sjældent, at PST går ud med sådanne konkrete advarsler om en mulig terroraktion.
- Vi kommer ikke udenom, at der ligger en alvorlig byrde i forhold til tidligere tiders erfaring med hensyn til Breivik, som selvfølgelig også lægger et yderligere pres på den norske efterretningstjeneste, siger Hans Jørgen Bonnichsen til DR Nyheder.
Myndigheder kritiseret
Efter angrebet har blandt andet en norsk regeringskommission kritiseret myndighedernes ageren ved angrebet for tre år siden.
Bombeangrebet mod regeringskvarteret i Oslo kunne være forhindret, hvis allerede vedtagne sikkerhedsforanstaltninger havde været iværksat på effektiv vis, konkluderede kommissionen.
Rapporten slog også fast, at det var muligt med en hurtigere politiaktion på Utøya, og at gerningsmanden kunne have været anholdt tidligere.
Øger beredskab
De norske myndigheder har valgt at oplyse befolkningen om truslen blandt andet for at få deres hjælp, vurderer Bonnichsen.
- Når man går ud med den slags trusler er det en advarsel. Det er en meget markant besked til politi og efterretningstjeneste om, at de nu virkelig skal være på tæerne.
- Men samtidig er det en besked til den norske befolkning om at være årvågen, så truslen ikke bliver realitet, siger Bonnichsen og understreger, at det norske politi taler om en konkret trussel og ikke en generel terrorrisiko.
Norsk politi har øget tilstedeværelse ved grænseovergange, internationale lufthavne og togstationer.
Bolværk mod terror
Igen henviser den tidligere operative chef til erfaringerne fra den 22. juli 2011, hvor i alt 77 ofre mistede livet i de angreb, der blev udført af Anders Behring Breivik i Oslo og på øen Utøya.
- Den opmærksomhed, som formentlig allerede eksisterer i Norge - med Breivik i erindring - den bliver pustet op, så man øger det bolværk, der kan forhindre, at truslen bliver realitet, siger han.
Nyheden om den nuværende trussel kommer, efter det norske politi for nylig har fået oplysninger om, at terroraktionen kan være planlagt til gennemførelse angiveligt inden for få dage.
- Vi modtog information med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rekrutteret i Syrien, som kan have til hensigt at gennemføre en terrorhandling i Norge, sagde PST-chef Benedicte Bjørnland ved et pressemøde i Norge tidligere i dag.
Agenter og aflytning
Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge oplyser, at man har fået oplysningerne om det mulige angreb fra partnere i udlandet.
Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen kan informationen opsnappes af efterretningstjenesterne på flere forskellige måder.
- Først og fremmest kan man have placeret kilder og agenter i de miljøer, som har til hensigt at udføre terrorhandlinger.
- Det kan også være en telefonaflytning, som har givet indikationer, som peger på, at nogen har til hensigt at udføre en aktion, siger Bonnichsen.
Terrorister taler ikke i klart sprog
Når norsk politi siger, at de hverken kender bagmændene til truslen eller målet for angreb, kan det skyldes, at personer, som ønsker at udøve terror, taler i koder.
- De taler ikke i klart sprog. De taler på en sådan måde, at man er nødt til tolke ud fra det, og det kan så være en tolkning om, at en gruppe med tilknytning til Syrien har planer om at gennemføre en terroraktion i løbet af få dage, siger Bonnichsen.
Man ved altså ikke nødvendigvis nøjagtig, hvem der taler, men nogenlunde hvad der tales om, forklarer han.
Påvirker ikke trusselsvurdering mod Danmark
Oplysningerne om en terrorplan mod Norge påvirker ikke Politiets Efterretningstjenestes (PET) vurdering af terrortruslen mod Danmark.
- Vi henviser til vores nuværende vurdering, som er uændret, siger Mads Hansen, chef for direktionssekretariatet i PET, til DR Nyheder.
PET følger dog udviklingen i Norge tæt.