Sorg og vrede: Hollændere i chok over flystyrt

Der flages på halvt i Holland efter nedskydningen af et passagerfly over Ukraine i går kostede 154 hollændere livet.

En buket blomster hviler på Malaysian Airlines' lukkede skranke i Amsterdams Schiphol lufthavn, Holland, tidligt 18. juli 2014. (Foto: © Jeroen Jumelet, Scanpix)

I Schiphol Lufthavn i Amsterdam, et af knudepunkterne for flytrafik i Europa, genlyder afgangshallen i sommermånederne af larm, latter og råb fra de mange voksne og børn, der er på vej ud i verden på ferie.

Men det er ikke ferieglæde, der præger stemningen i den hollandske lufthavn denne morgen, efter det er blevet slået fast, at intet mindre end 154 hollændere mistede livet, da et malaysisk passagerfly i går blev skudt ned over Ukraine på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Det fortæller DR Nyheders korrespondent Clara Lindhardt, som lige nu opholder sig i Schiphol Lufthavn.

Ingen kække bemærkninger

- Normalt er der i ferieperioden glæde og forventninger, og her er fyldt med familier med børn, der griner, snakker og glæder sig til at komme af sted, fortæller hun fra lufthavnen og fortsætter:

- Hollænderne er generelt meget friske mennesker, der altid har en kæk bemærkning. Men sådan er det ikke i dag. I dag er der meget stille her i afgangshallen. Der er stor respekt omkring, hvad der er sket.

Største katastrofe i 37 år

Flystyrtet er en af de største flykatastrofer i landets historie, og den største i 37 år, fortæller Clara Lindhardt. Og selvom chok og sorg fylder mest på denne store nationale sørgedag, hvor alle offentlige bygninger flager på halvt, så præger vrede også stemningen i landet, fortæller hun.

- Man stiller spørgsmålet: Hvorfor flyver man over et krigsområde? Det er det helt store spørgsmål, som alle taler om, og alle aviser skriver om, siger hun.

Hollandsk konsensus om skyld

Selvom både det russiske styre og det ukrainske styre lige nu har travlt med at klandre hinanden for nedskydningen, så er der ikke megen tvivl i den den hollandske befolkning og i de hollandske medier om, hvem der har ansvaret for nedskydningen.

- Selvom man endnu ikke har faste beviser på det, så er det det man taler om her, og det som medierne skriver. Alt tyder på, at det er de prorussiske styrker, der står bag ulykken, siger Clara Lindhardt.

Udover de 154 hollændere var der også 27 australiere, 23 malaysiere, 11 indonesere, seks briter, fire tyskere, fire belgiere, tre filippinere og en canadier om bord på flyet. Desuden er 41 passagerers nationalitet endnu ikke bekræftet. Alle meldes omkommet.