Sådan bliver Thornings travle dag i Bruxelles

EU-topmøde kan afgøre, om Danmark skal have en ny statsminister.

Helle Thorning-Schmidt går en travl dag i møde, hvor det mest nervepirrende bliver middagen med Jean-Claude Juncker til venstre i billedet. Den nye kommissionsformand skal forsøge at finde frem til en rådspræsident, som medlemslandene kan enes om. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Helle Thorning-Schmidt går en travl dag i Bruxelles i møde. Måske bliver det besluttet, hvem der skal være præsident for Det Europæiske Råd på en møde i aften.

Statsministerens navn er over længere tid blevet nævnt som en mulig kandidat.

Helle Thorning-Schmidt har dog hidtil afvist al snak om, at hun er kandidat. Vi har samlet et overblik over, hvordan statsministerens dag kommer til at forløbe.

Hvad kommer der så til at ske for statsminister Helle Thorning-Schmidt i dag?

Hun flyver til Bruxelles med flyvevåbnets Challenger-fly. En del af delegationen er med hende i flyet - andre flyver på almindelig rutefly.

Klokken 14Statsministeren hentes i lufthavnens VIP-afsnit med blå blink og kører til rådsbygningen. Her har hun et møde med den nyslåede kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

De skal tale om, hvem der skal være Danmarks næste EU-kommissær - og om, hvilken portefølje der kan passe til den pågældende person.

Der er ikke afsat tid til, at pressen kan tale med hende ved ankomsten. Heller ikke efter mødet med Juncker.

Efter den lille tete-a-tete med Juncker kører statsministeren fra Rådsbygningen ned til Rue Ravenstein, hvor der er møde i gruppen for europæiske socialister - også kaldet PES-gruppen.

Her vil Thorning mødes med de socialdemokratiske ledere fra de andre EU-lande.

Det er folk som den franske præsident Francois Hollande og den italienske præsident Matteo Renzi. Der vil også være andre med fra det europæiske socialdemokrati.

Klokken cirka 17.20

Når det møde er færdig kører Helle Thorning-Schmidt så til Rådsbygningen.

Her ventes hun at ankomme cirka klokken 17.20. Her får den danske og udenlandske presse mulighed for at tale med statsministeren.

Derefter går statsministeren ind til et kort formøde med de seks lande fra norden og Baltikum. De mødes altid før EU-topmøder.

Klokken 18

Topmødet går i gang. Første punkt på dagsordenen er kort møde med Europa-Parlamentets formand, Martin Schultz. Derefter går de alle ud til familiefoto, og Martin Schultz forlader mødet igen.

Klokken 18.30

EU-lederne går til middag, hvilket betyder at der ikke er referenter i lokalet.

Når diskussionen om Ukraine er færdig, kommer kommissionsformand Jean-Claude Juncker ind til middagen. Stats- og regeringscheferne vil diskutere EU-reformer med ham, og hvad Kommissionen bør og ikke bør foretage sig de kommende fem år.

Juncker har allerede fremlagt et ti punkts-program - og sjovt nok, så minder det meget om de punkter, som stats- og regeringscheferne blev enige om, da de mødtes sidst den 27. maj.

Så den diskussion forventes at gå forholdsvis hurtigt.

Den afgørende møde

Og så - langt om længe - det vi alle venter på. Stats- og regeringscheferne begynder deres diskussion om, hvem der bør have hvilke topjobs.

Den diskussion kan gå hurtigt - og det kan tage lang tid. Det kan ende med en stor pakke, hvor man både udnævner en rådspræsident, en formand for eurogruppen og udpeger en udenrigschef.

Det kan også blive den lille pakke, hvor man udelukkende udpeger en udenrigschef og venter med at træffe beslutninge om, hvem der skal være rådspræsident til efteråret.

Det er EU-ledere som er vant til at træffe beslutninger, og når de mødes, så kan alting ske.