Iraks premierminister afviser pres om at gå af

Mange sunnimuslimer beskylder Iraks regeringschef for at have undertrykt dem gennem otte år.

Mange sunnimuslimer beskylder Nuri al-Maliki for at have marginaliseret og undertrykt dem gennem de otte år, hvor han har været regeringschef.

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, siger, at han aldrig vil opgive sin kamp om at få en tredje periode ved magten, til trods for at der lyder mere og mere højlydt kritik fra blandt andet USA af hans manglende evne til at skabe enhed og forsoning i det stadigt mere splittede land.

- Jeg vil aldrig komme til at opgive mit kandidatur til posten som premierminister, siger han i en erklæring, der blev læst højt på irakisk tv fredag.

Maliki har været regeringschef i Irak i to perioder. Politikerne er endnu ikke klar til at sammensætte en ny regering efter et valg til en nationalforsamling den 30. april.

Favner ikke alle

Den uafklarede politiske situation i Bagdad er kommet mere i fokus, efter at sunnimuslimske oprørere i sidste måned erobrede kontrol over store områder i det nordlige Irak.

Den stadige polarisering har ført til både national og internationalt pres på Maliki, som bliver beskyldt for ikke at række ud til sunnimuslimske grupper og inddrage dem i det Irak, der er opstået efter fjernelse af diktatoren Saddam Hussein.

Mange sunnimuslimer beskylder tværtimod Maliki for at have marginaliseret og undertrykt dem gennem de otte år, hvor han har været regeringschef.

Maliki kritiseres også af shiamuslimske grupper, som ønske at gøre op med den sekteriske splittelse.

Religiøs leder er gået

Blandt dem, som har forladt Malikis side, mens oprørerne har fundet mere og mere terræn, er storayatollah Ali al-Sistani, der er den mest ansete shiamuslimske præst i Irak.

Han har ikke sagt direkte, at Maliki bør gå, men han efterlyser et styre med mere national opbakning, hvilket af mange tolkes som et udtryk for, at han vil have Maliki til at opgive magten.

Den tidligere CIA-leder og ledende general David Petraeus, der vakte opsigt med sin kritik af politikken i Irak under det sunnimuslimske oprør efter den amerikansk-ledede invasion i 2003, siger i dag, at der er behov for en radikal forandret politik i Bagdad, som skal afspejle Iraks mange religiøse retninger og etniske grupper.

/ritzau/AFP