Den italienske marine og kystvagt er på ottende måned i gang med en stor redningsaktion kaldet "Mare Nostrum" - "vores hav" på latin.
Operationen, der skønnes at have reddet tusinder af flygtninge, er en bekostelig affære. Op i mod 75 millioner kroner om måneden, som betales af en slunken italiensk statskasse.
Derfor vil Italien ved EU topmødet i Bruxelles i morgen og fredag forlange, at deres hav også bliver vores.
Det vil sige, at EU - med grænseagenturet Frontex i spidsen - skal overtage operationen og ikke mindst regningen for at eftersøge og redde flygtningene, der som oftest sejler mellem Italien og Libyen.
Lig i havet
Italien har flygtningestrømmen fra Nordafrika og Mellemøsten som en af sine hovedprioriterer, når det overtager EU's formandskab den 1. juli.
Ved en tale i det italienske parlament tirsdag sagde premierminister Matteo Renzi:
- Vi kan ikke have kalde Europa civiliseret, hvis vi fortæller en italiensk fisker i detaljer, hvordan han må fange tun, men kigger den anden vej, når der flyder lig rundt i havet".
Se interview med de to bådflygtninge Frank Adam og Motab fra Ghana, der kom til Italien for fem dage siden, i videoen:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53aaba776187a20e3c6430c6
Efter tragedie ved Lampedusa
Operationen Mare Nostrum, der i gennemsnit har samlet 300 bådflygtninge op om dagen, blev sat i værk som reaktion på ulykken ud for den lille ø Lampedusas kyst i oktober sidste år, da flere end 360 flygtninge druknede få hundrede meter fra land.
Siden dengang er antallet af bådflygtninge steget kraftigt. Indtil videre er mere end 55.000 flygtninge kommet i land i Italien, hvilket har lagt stort pres på landets asyl- og modtageforhold.
EU's regler siger, at det EU-land, der modtager en flygtning, også er det land der skal behandle flygtningens ret til asyl.
- Vi skal acceptere, at vi i Europa har en fælles skæbne og fælles værdier, ellers mister Europa sin rolle. Hvis EU siger til Italien, at det her er ikke vores problem, så vil Italien sige: Behold jeres mønt, men lad os beholde vores værdier, sagde Matteo Renzi under sin tale om Italiens EU-formandskab.
Lader flygtninge gå
Men selvom Italien kræver EU's hjælp, så er det ingen hemmelighed, at mange af de flygtninge, der kommer til Italien, når at tage videre mod Nordeuropa, før de ved hjælp af fingeraftryk bliver registreret i Italien. Dermed kan de frit søge asyl i eksempelvis Tyskland, Sverige eller Danmark.
Særligt flygtninge fra Eritrea og Syrien, der har gode netværk i Europa og flere midler til rådighed, ved, at de skal videre fra Italien, før deres fingeraftryk bliver taget, så de i stedet kan søge asyl i eksempelvis Sverige, Tyskland eller Danmark.
Flere hjælpearbejdere og myndighedspersoner på Sicilien fortæller - uden for citat - at man helt bevidst lader folk gå, for at skabe plads i centrene.
De officielle tal for 2013 fortæller den samme historie. I alt ankom 42.925 bådflygtninge til Italien i løbet af året, mens der kun var 27.830 ansøgninger om asyl.
En stor del af de omtrent 15.000, der således "mangler" i statistikken, menes at have søgt videre mod Nordeuropa.
Se reportage om bådflygtninge på Middelhavet i TV Avisen klokken 21.30 i aften på DR1.