Puk Damsgård i Irak: Dansk-talende Mustafa til fronten

Puk Damsgård rapporterer fra Bagdad, hvor de unge strømmer til for at melde sig i kampen mod de sunnimuslimske ekstremister i ISIS.

Mustafa al-Saadi er en ud af tusindvis af unge mænd, der melder sig til kamp mod ISIS. Mustafa har dog en fortid på Amager. (© DR)

Det ligner, at der for nyligt har været afholdt børnefødselsdag i cafeen i downtown Bagdad. Røde og hvide balloner hænger fra loftet ved siden af glimmerguirlander. Eller måske har ejeren forsøgt at sætte lidt farver på den lidt grå og triste tid.

Et puslespilstæppe lyser op under de lysebrune lædersofaer, hvor en ung mand med kasket og militærmønstrede bukser sidder og ser noget forventningsfuld ud. I en plasticpose opbevarer han en vest, hans "uniform", som han kalder den.

Ali Maji er fra Sadr City - hjemstedet for bydelens Mehdi-militser, der forleden holdt en parade af dimensioner til skræk og advarsel for ISIS, skulle de sunnimulimske ekstremister komme til Bagdad. Tusindvis af soldater marcherede i Sadr Citys gader.

Kæmper med Assad og mod ISIS

Ali har bestilt en vandpibe og en kop kaffe.

- Jeg venter. Mine venner kommer lige om lidt. Vi skal til fronten, siger Ali helt roligt og en anelse for køligt for en 24-årig. Han virker alt for voksen og alvorlig.

Han er netop kommet hjem fra sin kamp i Syrien, fortæller han. Sammen med kammeraterne fra Mehdi-militserne har de kæmpet på præsident Assads side. Nu skal de bekæmpe ISIS på egen grund.

- Irak er en tragedie, og jeg bliver nødt til at gøre noget for at ændre det, siger den unge kriger.

Ali Maji hilser på sin ven(med pistolen i siden) i cafeen, hvor han ryger en vandpibe. (© DR)

Befrier Irak for ISIS

Han er familiens eneforsørger. Hans far er pensioneret, og Ali har seks søstre.

Som kriger i militsen får han et månedligt beløb, men det er ikke uden skrammer, han kommer til de penge.

Han læner sig frem i sofaen og løfter op i blusen. Ar fra granatnedslag i Syrien og to skudsår ved venstre knæ vidner om månederne i kamp.

Da ankommer hans kammerater til cafeen. Fem mænd i militsuniformer går gennem rummet under ballonerne og lægger deres pistoler på bordet. De andre cafégæster ser lidt uroligt i deres retning.

- Det, vi gør, er at befri et område for ISIS. Bagefter overhænder vi det til den irakiske hær, siger Abu Fida, der er et krigernavn. Hans rigtige navn vil han ikke have frem.

Kriger med danske rødder

Med andre ord er det shiamilitserne der skal være med til at beskytte Bagdad, hvis ISIS presser på.

I en moske møder jeg talrige af nye rekrutter der frivilligt venter på at drage i krig. Mustafa al-Saadi er én af dem.

- Er du fra Danmark, spørger han mig pludselig, da jeg står i moskeen for at finde ud af, hvad der driver de nye rekrutter.

Mustafa al-Saadi er vokset op i Danmark, men tog tilbage til Irak i 2003. Hans onkel er valgt ind i parlamentet.

- Jeg er hans bodyguard, siger Mustafa.

- Men i dag har jeg meldt mig til at kæmpe. Den øverste leder al-Sistani har bedt os om at stå imod ISIS, så det gør vi, siger Mustafa.

Ali Maji hilser på sin ven(med pistolen i siden) i cafeen, hvor han ryger en vandpibe. (© DR)

Vil ikke ændres af krigen

Han har aldrig før været i krig og håber faktisk heller ikke, han kommer det. Mustafa har aldrig skudt mod et menneske og er bange for, hvad der vil ske med hvem, hvis han drager til fronten.

- Jeg ved, at det er meget svært at skyde mod et andet menneske, uanset om det er fjenden eller ej.

- Og når du først har skudt et, to, tre mennesker, vænner du dig til det og du bliver til sidst en anden, siger han.

Jeg lægger mærke til, at han endnu ikke har det kølige blik som den mere erfarne Ali Maji fra cafeen.

Mustafa al-Saadi savner Danmark og vil gerne tilbage.

- Irak bliver aldrig en forenet nation. Jeg har levet i det i ti år nu. Det bliver aldrig bedre. Irakerne kan ikke leve sammen, siger han.

Se mere om Mustafa al-Saadi i aften kl 21.30 i TVA på DR1.