Selvom det irakiske militær har stoppet ISIS' (Den islamiske stat i Irak og Syrien) fremmarch nord for Bagdad, så er irakerne skuffede over hærens manglende evne til at bekæmpe den islamistiske gruppe.
Det fortæller DR Nyheders mellemøstkorrespondent Michael S. Lund fra Erbil i den kurdiske del af det nordlige Irak.
- Der er meget stor skuffelse blandt mange irakere over den irakiske hær.
- Den irakiske regering har sagt, at den vil lancere en modoffensiv, men det har indtil videre kun bestået af luftangreb. Man har altså ikke forsøgt at gå ind med landsoldater og forsøgt at tilbageerobre nogle af de store byer, som ISIS jo kontrollerer i øjeblikket i det nordlige Irak, siger Michael S. Lund.
Hæren flygtede
De islamistiske sunnimuslimske krigere fra Den islamiske stat i Irak og Syrien (ISIS) indtog i sidste uge flere irakiske byer herunder landets næststørste by, Mosul.
DR's korrespondent besøgte i går Kirkuk i det nordlige Irak, som ligger uden for det kurdiske område.
- Der var mange lokale, der fortalte, hvordan de havde set den irakiske hær smide deres hjelme og simpelthen flygte, så derfor er der rigtig mange irakere i øjeblikket, som ikke har den store tillid til, at den irakiske hær faktisk kan generobre de her områder, siger Michael S. Lund.
Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har sagt, at et samarbejde mellem USA og Iran om Irak er en mulighed til trods for deres historiske uenigheder, og situationen i Irak er så alvorlig, at Kerry ikke udelukker brug af droneangreb.
Den irakiske regering har opfordret irakerne til at melde sig til hæren i kampen mod ISIS, og det er lykkedes omkring Bagdad, men ikke i stort omfang i den nordlige del af landet, hvor der i forvejen var stor utilfredshed med regeringen.
Støtter militser
- Det, man ser i øjeblikket i Irak, er, at mange, i stedet for at støtte regeringen eller den irakiske hær, så begynder de at støtte forskellige militser. Det kan være shiamuslimske militser eller sunnimuslimske, som dem, der vinder frem sammen med ISIS i det nordlige Irak, siger Michael S. Lund, som har talt med mange, der ikke kan vælge, om den irakiske hær eller ISIS er værst.
- Simpelthen fordi folk ikke regner med, at Iraks hær kan beskytte dem, så sætter de i stedet deres lid til forskellige militser, siger Michael S. Lund.
Han understreger samtidig, at almindelige irakere ikke har et had til folk, fordi de er shia- eller sunnimuslimer, men det, som mange sunnimuslimer ser som dårlig behandling fra landets shia-ledede regering, har gjort folk utilfredse, og den voldsomme sekteriske retorik fra det sunnimuslimske ISIS, gør samtidig shiamuslimer utrygge.
I de kurdiske områder, hvor DR's korrespondent opholder sig i øjeblikket, er de kurdiske styrker flere gange gået ind og har været i kamp med ISIS og slået gruppen tilbage.
Kampene i landet har fået USA til at sende to krigsskibe til Den Persiske Golf nær Irak blandt andet for at kunne evakuere egne statsborgere.
Desuden har FN flyttet over 50 ansatte ud af Bagdad til Jordan, og der ventes at ske flere forflyttelser ud af Irak i de kommende dage.