Forsker: Konflikten har splittet Irak til tre stater

Konflikten i Irak er ikke kun en konflikt mellem islamister og irakerne. Der er reelt tre stater i landet nu, vurderer forsker.

Kurdiske sikkerhedsstyrker tager del i en intens forsvarsindsats uden for den irakiske by Kirkuk, hvor kurdiske styrker har drevet de militante islamister på flugt. (Foto: © Stringer/Iraq, Scanpix)

Flere steder í Irak flygter irakiske soldater fra militante islamister.

Og gennem de seneste dage har islamisterne fra organisatioen ISIS (Den islamistiske stat i Irak og Syrien) haft succes med at overtage kontrollen fra irakerne i en række irakiske byer.

Andre steder har de militante islamister ikke haft mulighed for at sætte sig på magten. Men det er ikke på grund af den iraktiske regering hær. Her er kurderne nemlig kommet hæren til undsætning og har derfor selv sat sig på magten.

Senest overtog kurderne byen Qarah Taba, der er en etnisk blandet by i provinsen Diyala 120 kilometer nordøst for hovedstaden Bagdad.

Tre stater i en

Både islamisternes og kurdernes militære succeser betyder, at Irak reelt set er inddelt i tre stater lige nu: En kurdisk stat, en islamistisk stat og en irakisk stat.

Det vurderer forsker i Mellemøststudier Søren Schmidt fra Aalborg Universitet.

- Konflikten har medført, at de tre instanser kan gøre krav på suveræniteten og har myndighed til at bestemme over befolkningen, forklarer han.

Islamisterne har styrket kurderne

Islamisterne har taget kontrollen i Iraks næststørste by Mosul og byerne Fallujah, Tikrit og Ramadi.

Imens sidder kurderne nu på byer som Qarah Taba samt den strategisk vigtige by Kirkuk og en række andre byer i provinsen Diyala.

- Konflikten har stillet kurderne rigtig godt i Irak. Især i forhold til, at de har overtaget oliebyen Kirkuk, forklarer Søren Schmidt.

I hovedstaden Bagdad sidder den irakiske regering med premierminister al-Maliki i spidsen stadig på magten.

Kurdernes hjælp har en pris

I flere dage gik der rygter om, at ISIS var på vej mod Bagdad, og hvis det bliver en realitet, forventer Søren Schmidt også, at den irakiske hær får brug for kurderne til at holde islamisterne væk.

- Men sådan en hjælp kommer med et prisskilt på, og kurderne går efter at blive anerkendt som en selvstændig stat. Så det bliver meget spændende at se, hvad der sker, siger Søren Schmidt.

Han kalder kurdernes ageren de seneste dage for "et væsentlig skridt" mod regionens mål om formel selvstændighed.

Et todelt Irak på sigt

Og det vil også være kurderne, der vinder på konflikten i sidste ende, mener han. For selv om landet lige nu er inddelt i tre, vil islamisterne i ISIS på sigt ikke have succes med at opretholde den "stat", de har fået skabt sig, vurderer han.

- Jeg tror bestemt, at man vil være i stand til at trænge ISIS tilbage. Men om det bliver i morgen eller om tre år er svært at sige. Og der kan godt gå lang tid, forklarer han.

Men som det ser ud nu, har konflikten og det kaos, ISIS' invadering har efterladt, skabt tre stater i landet Irak: En sunnimuslimsk region, en irakisk og en kurdisk.