Endnu to byer falder: Islamister nærmer sig Bagdad

Flere områder tæt på Bagdad er faldet i ISIS' hænder, og lokale flygter fra kampene.

ISIS har blandt andet taget kontrollen med byerne Mosul, Tikrit og Falluja. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Organisationen Den Islamiske Stat Irak og Syrien (ISIS) fortsætter sin fremrykning i Irak til stor bekymring for det internationale samfund.

ISIS har indtaget to vigtige områder i Diyiala-provinsen nordøst for den irakiske hovedstad Bagdad. Der er tale om områderne Jalawla og Saadiyah samt landsbyer omkring Himreen-bjergene, rapporterer nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Ifølge militærkilder flygtede de irakiske soldater fra deres poster, da ISIS nærmede sig, hvilket er et mønster, som man har set tidligere.

- Kampene har ikke været ret voldsomme. Der er tilsyneladende sket det samme, som da ISIS indtog storbyen Mosul. Soldaterne har overgivet sig eller er flygtet. Dermed følger ISIS deres strategi om at marchere mod Bagdad, siger DR's korrespondent, Michael S. Lund, der befinder sig i Erbil i det nordøstlige Irak.

Bange for gengældelse

Erbil ligger i det kurdiske område af landet, hvortil mange irakere flygter for at komme væk fra kampene. Men irakerne flygter ikke kun fra islamisterne, fortæller Michael S. Lund:

- Der er mange af dem som jeg talte med, der er flygtet, fordi de er nervøse for, hvad den irakiske hær og luftvåbnet kunne finde på. De frygtede simpelthen at blive bombet i et gengældelsesangreb.

Han forklarer, at ISIS nu samarbejder med sunni-muslimske grupper, som føler sig tilsidesat af den shiamuslimske regering.

Vil ikke kunne tage Bagdad

Selvom ISIS på kort tid har erobret flere af Iraks store byer, er det meget lidt sandsynligt, at de vil få held til at overtage magten med landet, vurderer Søren Schmidt lektor ved Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.

- Jeg tror ikke, at den her gruppe vil sætte sig på magten i Irak. Vi taler om 10.000 mænd, men flertallet i Irak er shia-muslimer, og kommer de til Bagdad, så får de problemer. Problemet er, hvis staten ikke kan beskytte befolkning, og forskellige grupper begynder at tage sagen i egen hånd, siger han.

ISIS kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat i dele af Irak og Syrien.