Med en heftig sandstorm fygende omkring sig, beretter DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund om situationen i den nordirakiske by Kalak, hvor han er ankommet til i dag.
Mørket har sænket sig over ham og den helt nye teltlejr bag ham, der er etableret for at tage imod de mange flygtninge, som kommer fra millionbyen Mosul 45 kilometer nordøst for Kalak.
- Det er væltet ind med flygtninge. Nogle af dem har kun lige det tøj med, de havde på. Og nogen af dem har måttet gå en del af vejen, siger Michael S. Lund
Flygter af flere grundeMosul ligger omringet af et kurdisk område og er en af de byer, som den islamistiske oprørsgruppe ISIS (Den Islamistiske Stat i Irak og Syrien) har taget kontrollen over.
Gruppen har tilkæmpet sig magt gennem en opsigtvækkende lynoffensiv og har på kort tid også sikret sig kontrollen i regionen Nineveh og områder i Kirkuk, Salaheddin-provinserne samt den centrale by Tikrit.
ISIS' indtog har fået op mod 500.000 mennesker til at flygte fra Mosul, fortæller Michael S. Lund:
- De er flygtet på grund af ekstremisterne, men også fordi, at de frygter et gengældelsesangreb fra det irakiske luftvåben.
- Det kan blive blodigt
Michael S. Lund beretter videre, at ingen af de irakere, han har talt med, for alvor tror på, at ISIS vil erobre hele Irak.
Men hvis ISIS forsøger at erobre hovedstaden Bagdad, frygter folk, at det kan blive meget blodigt, fordi ISIS der vil møde nogle helt nye folk, de skal bekæmpe.
- Indtil videre har ISIS kun været i kamp med den irakiske hær, der har vist sig ikke at være særlig kampdygtig. Soldater har bare smidt uniformen og løbet, så snart ISIS dukkede op, men hvis de går ind i Bagdad eller nogen af de shiamuslimske byer, vil de møde shiamuslimske militser, der er bevæbnet til tænderne.
- Det er en helt anden modstand, og så kan det blive rigtig blodigt, siger Michael S. Lund.