Tyrkiet forhandler om at få løsladt gidsler i Irak

De 80 tyrkere, der er blevet bortført i Irak, er alle i god behold, oplyser Tyrkiets udenrigsminister.

Sunnimuslimer fra Islamisk Stat i Irak og Syrien (ISIS) står bag gidseltagningen. (© Scanpix)

Der bliver forhandlet intensivt for at få frigivet 80 tyrkiske statsborgere, som er blevet taget til fange af islamistiske militante i Irak.

Det oplyser den tyrkiske udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, som har fået bekræftet af bortførerne, at de tyrkiske fanger alle er uskadte.

- Det er en meget skrøbelig proces, og vi står over for en kritisk og dynamisk fase, siger Davutoglu, som torsdag nægtede at tage imod spørgsmål fra pressen.

Mere sikkert sted i dag

- I forhold til i går befinder de sig et mere sikkert sted. Vi gør vores bedste for at få gode nyheder hurtigst muligt, tilføjer han.

Sunnimuslimer fra Islamisk Stat i Irak og Syrien (ISIS) står bag gidseltagningen.

Onsdag trængte militante sunnimuslimske oprørere ind på det tyrkiske konsulat i Mosul og tog 49 personer som gidsler - deriblandt en tyrkisk konsul, tre børn og medlemmer af specialstyrkerne.

Advarer mod at rejse til Irak

Derudover er 31 tyrkiske lastbilchauffører blevet kidnappet, da de var i færd med at fragte diesel fra det sydlige Tyrkiet til et industriområde i Mosul.

Forhandlinger om fangernes frigivelse har stået på siden onsdag.

Tyrkiets udenrigsminister advarede alle tyrkiske borgere mod at rejse til Irak, og opfordrede de, der allerede var i landet, at forlade det.

Lynoffensiv

Flere medier rapporterer om, at nogle af gidslerne er blevet frigivet, men endnu ikke kan forlade storbyen Mosul, hvor oprørerne er i kontrol, på grund af sikkerheden.

Disse oplysninger er dog ikke blevet bekræftet.

ISIS har under en opsigtvækkende lynoffensiv på kort tid vundet kontrol over millionbyen Mosul samt regionen Nineveh og områder i Salaheddin-provinserne samt den centrale by Tikrit.

Oprøret har sendt hundredtusindvis af mennesker på flugt og kostet flere mennesker livet.

/ritzau/Reuters