Terrorgruppen Isis - Den Islamiske Stat i Irak og Syrien - overtog i dag kontrollen med Iraks næststørste by Mosul.
Gruppen har allerede kontrol med en anden irakisk storby, Fallujah, og dens styrke er skræmmende, mener ekspert.
- Vi har at gøre med en gruppe, der har kapacitet til at gennemføre de her angreb og ikke mindst til at holde kontrollen med byerne, siger Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier(DIIS).
Stærkere end Al-Qaeda
Han mener, at Isis i dag har mere operativ styrke end selveste al-Qaeda, som er blevet spredt og hæmmet efter mange års intens forfølgelse fra især USA.
- Jeg har længe ment, at Isis er en af de grupper, der virkelig har stor styrke. De har i lang tid haft en meget stærk fundering i området, og rekrutterer heftigt blandt sunnimuslimer, siger Lars Erslev Andersen.
Grunden til, at angrebet mod Mosul kommer netop nu, skyldes en generel optrapning af volden efter sidste måneds parlamentsvalg, forklarer han.
- Styret er blevet presset til at lægge en dæmper på konflikten, hvilket de åbenlyst ikke har været i stand til. Derfor er militæret gået hårdere ind, og pralede i sidste uge af at have dræbt et stort antal Isis-soldater.
- Så konfrontationerne er i det hele taget blevet optrappet. Min vurdering er, at situationen er meget ustabil. Der er borgerkrig i flere området, og det kan blive endnu værre, siger Lars Erslev Andersen.
Reaktion på amerikansk invasion
Isis-gruppen blev dannet under den amerikanske invasion af Irak i 2003 og har siden haft mange forskellige navne. Blandt andet har den heddet 'Al-Qaeda mellem de to Floder' med henvisning til de to store irakiske floder Tigris og Eufrat.
I starten havde gruppen ingen tilknytning til al-Qaeda, men svor siden troskab til gruppen. Ifølge Lars Erslev Andersen, gjorde Isis sig i sine første år kendt for at stå bag masser af sekterisk vold i årene 2004 til 2006, og for at producere bestialske videoer.
Som navnet antyder, er gruppens erklærede mål at skabe en islamisk stat i et stort område i det nordlige og vestlige Irak og et stykke ind i Syrien. De gør krav på godt en tredjedel af Iraks samlede areal.
Isis har imidlertid ikke været interesseret i at bevæge sig uden for det område, som eksempelvis Al-Qaeda har gjort ved flere tilfælde.