Thorning efter EU-møde: Jeg er ikke kandidat

Statsministeren vil støve EUs nærhedsprincip af og tale om EUs prioriteter, før man sætter navn på ny leder.

- Jeg er statsminister i Danmark. Og det vil jeg rigtig gerne blive ved med at være, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes EU-kolleger har over en uformel middag tirsdag aften i Bruxelles givet hinanden håndslag på, at tiden endnu ikke er nået til at tale højt om navne på, hvem der kan blive den næste formand for EU-Kommissionen.

Men selv om flere europæiske medier bliver ved med at nævne Thorning som en oplagt kandidat, forsikrer statsministeren endnu en gang om, at det ikke er aktuelt.

- Jeg er statsminister i Danmark. Og det vil jeg rigtig gerne blive ved med at være.

- Jeg har sagt det rigtig mange gange: Jeg er ikke kandidat, siger Thorning på et pressemøde efter mødets afslutning.

Konsultationer indledt

Stats- og regeringscheferne har i første omgang givet EU-præsident Herman Van Rompuy mandat til at indlede konsultationer med medlemmerne og de politiske grupper i det nyvalgte europaparlament.

Men de er også enige om, at det lige nu - og ikke mindst i kølvandet på europaparlamentsvalget - er vigtigst at finde fælles fodslag om, hvad det er, EU skal beskæftige sig med.

- Det er vigtigere at gøre det rigtigt end at gøre det hurtigt. Det handler ikke kun om, hvem vi udnævner, men også om, hvad vi gør sammen.

- Nu skal vi finde ud af, hvad der er Europas vigtigste opgaver de næste år. Det skal også være en del af samtalerne med det nye europaparlament.

- Vi skal snakke om EUs prioriteter, før man begynder at snakke om, hvem der skal gennemføre de prioriteter, siger statsministeren.

Velfærdsydelser i centrum

Den danske regeringsleder siger, at der synes at tegne sig enighed om et princip om, at EU skal koncentrere sin indsats om de områder, hvor unionen giver merværdi for borgerne.

Og hun har selv nævnt velfærdsydelser som et eksempel på, at det er vigtigt, at landene bevarer retten til at indrette sig, sådan som de ønsker i hvert af medlemslandene.

- Der er meget stor opbakning til det med, at nærhedsprincippet skal støves af igen og skal gælde i vores fremtidige arbejde.

- Der har været en tendens til, at hvis man kunne, så skulle man, siger statsministeren og lægger op til, at hun vil drøfte de danske indspark til debatten om EUs fremtidige prioriteter med Folketinget.

/ritzau/