DR i Ukraine: Væbnet oprør og skrantende økonomi venter ny præsident

Som præsident vil Petro Porosjenko besøge Østukraine som det første. Og så skal han i gang med en total-renovering af Ukraine.

Petro Porosjenko er formentlig Ukraines næste præsident, og han vil konfrontere de bevæbnede separatister, men samtidig forsøge at samle landet, siger han. (Foto: © Gleb Garanich, Scanpix)

Egentlig kan han ikke kalde sig selv præsident endnu, men selv er Petro Porosjenko sikker på sejr efter søndagens valg i det uroplagede Ukraine - og stemmeoptællingen peger også kraftigt i hans retning.

Den 48-årige rigmand, populært kaldt 'Chokoladekongen' for sin formue tjent på slik og chokolade, stillede op til præsidentvalget som en uafhængig kandidat, men med rig politisk erfaring.

I fortiden har han vist, at han kan samarbejde med vestligt såvel som østligt orienterede præsidenter, ligesom han selv mener, at han er i stand til at kommunikere med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- På den måde har ukrainerne et håb om, at det kan blive ham, der er med til at bygge bro og få parterne til at mødes, så vi kan få afsluttet den konflikt, vi har lige nu, siger DR's korrespondent Matilde Kimer.

Tager til Østukraine

Konflikten i den østlige del af landet, hvor separatister har overtaget kontrollen med flere byer i et forsøg på at løsrive sig eller opnå større selvstændighed, bliver Petro Porosjenkos første store opgave.

Trods optællingen af de officielle stemmer har han allerede holdt sejrstale, og her sagde han, at han som det første vil tage til Østukraine og snakke med de mennesker, som ikke er skyld i mord eller bærer våben.

Og selv om det ikke virker specielt samlende at udelukke de våbenbærende separatister, er der ikke meget andet, han kan gøre.

Anerkender ikke Ruslands annektering

Ifølge DR's korrespondent er der nemlig næppe interesse for dialog fra de våbenbærende separatisters side.

- Det er jo dem, der har udnævnt en folkerepublik, og det er dem, der har sagt, at regionen ikke er en del af Ukraine. Lederen af Folkerepublikken Donetsk - som for nogle dage siden blev til 'Det nye Rusland' - har sagt, at der ingen plads er til Porosjenko her, siger Matilde Kimer.

Petro Porosjenko siger, at han ikke anerkender Ruslands annektering af Krim-halvøen, og at han straks vil intensivere kampen mod de væbnede separatister i Donetsk-regionen. Porosjenko og hans tilhængere ser det som en kamp mod terror.

- Porosjenko har sagt, det ikke skal være sådan en langtrukken affære, som vi har set hidtil. Det her skal stoppes, og dem, der har våben, skal lægge dem fra sig, siger Matilde Kimer.

Få stemte i øst

Præsidentvalget var langt fra problemfrit, og på grund af separatisternes modvilje havde kun omkring to procent af befolkningen i det allerøstligste Ukraine adgang til stemmeboksene, ifølge Matilde Kimer.

Netop på grund af truslen fra separatisterne er det de færreste, der tør snakke højt om præsidentvalget, men Matilde Kimer har snakket med flere personer på gaden i Donetsk, som alle ville have stemt på Porosjenko og som ellers håber, at den - formentlig - kommende præsident bringer fred til regionen.

Reformering af systemet

Samlet bliver det en enorm opgave at få det store, fattige og tidligere sovjet-land på ret kurs, for konflikten i øst er langt fra den eneste opgave, der venter på Petro Porosjenko.

- Der skal dybest set ske en gennemreformering af et system, der ikke virker. Økonomien er fuldstændig i stykker - man overlever udelukkende på grund af lån. Der er også en industri, der er forældet og ikke særligt konkurrencedygtig, siger Matilde Kimer.

De første målinger tyder på, at Petro Porosjenko får over 50 procent af stemmerne, hvilket betyder, at Ukraine ikke skal ud en anden valgrunde.

Han har desuden bebudet valg til det ukrainske parlament inden udgangen af 2014.