Demonstranter i Thailand fortsætter trods indgreb fra militæret

Hæren har grebet ind i den halvt år lange konflikt i Thailand, men understreger, at der ikke er tale om kup.

En demonstrant sidder på en bil i det centrale Bangkok tirsdag. På skiltet står der: "Militær - voldtag ikke folket". Militæret har erklæret undtagelsestilstand i det asiatiske land. (Foto: © Kerek Wongsa, Scanpix)

Lederen af de demonstranter, der i seks måneder har forsøgt at vælte Thailands regering, siger, at de vil fortsætte deres kamp, selv om militæret tirsdag har indført undtagelsestilstand, og at hærchefen opfordrer til dialog mellem de stridende grupper.

- Undtagelsestilstanden påvirker ikke vores civile oprør. Vi vil fortsat holde fast i vores ret til at demonstrere mod den tyranniske regering, siger Suthep Thaugsuban i en tale til sine tilhængere.

Undtagelsestilstand - ikke kup

Tidligt tirsdag morgen lokal tid erklærede hæren undtagelsestilstand, men understregede samtidig, at der ikke var tale om et militærkup, og at regeringen fortsat var ved magten.

Landets hærchef sagde, at undtagelsestilstand først vil blive ophævet, når fred og ro er genetableret.

- Vi beder alle sider om at komme til samtaler for at finde en udvej for landet, siger general Prayuth Chan-Ocha efter mere end seks måneders politisk uro.

Han tilføjer, at hæren vil sætte ind over for enhver, der griber til våben og gør skade på civile.

Kræver tv-kanaler stoppet

Hæren kræver desuden, at 10 satellit-tv-kanaler stopper med at sende. Det gælder, både tv-stationer som er for og imod regeringen.

Samtidig er der indført forbud mod protestmarcher. Demonstrerende tilhængere og modstandere af regeringen skal forblive, hvor de er for at forhindre nye blodige sammenstød.

Ifølge Thailands forfatning har militæret ret til at gribe ind i krisetider og erklære undtagelsestilstand, hvilket sikrer militæret kontrollen med den nationale sikkerhed.

Parlamentsvalg i juli

Thailands midlertidige premierminister, Niwattumrong Boonsongpaisan, opfordrer landets militær til at overholde forfatningen.

- Enhver handling skal følge en fredelig vej - uden vold og diskrimination, og det skal følge lovgivningen, siger premierministeren i en erklæring.

Efter planen skal Thailand holde parlamentsvalg den 20. juli. Landets valgkommission anser imidlertid datoen for at være urealistisk, og derfor har Niwattumrong Boonsongpaisan anmodet kommissionen om at afvikle parlamentsvalget 3. august.

/ritzau/AFP