Hvad er det egentlig, de stemmer om i Østukraine?
Folkeafstemningen i Østukraine er under stor bevågenhed fra pressen og verdens ledere, og alligevel kan ingen rigtig svare på det ellers helt centrale spørgsmål.
Heller ikke DR's korrespondent Thomas Ubbesen har fundet svaret i gaderne i den østukrainske by Dontesk, hvor indbyggerne søndag skal til stemmeurnerne.
Ifølge ham kan ordene på stemmesedlen oversættes til "Støtter De tiltaget for selvbestemmelse for Folkerepublikken Donetsk?".
Ingen anelse
Men betyder et ja dermed en stemme for mere lokal magt, for mere selvstyre inden for Ukraine, for ren selvstændighed eller for et skridt mod at blive en del af Rusland?
- Ingen ved, hvad det betyder. Og ingen kender konsekvensen af et ja, siger Thomas Ubbesen efter at have søgt svaret i gaderne i Donetsk.
Samtidig er det svært at tale åbent om valget for indbyggerne i den østlige region.
- Det er farligt at sige, at man vil stemme nej. Så de eneste, der kan og vil sige noget, de stemmer ja. Men de kan ikke helt redegøre for, hvad de stemmer ja til, siger Thomas Ubbesen.
Et sikkert ja
Netop fordi det er farligt at tale for et nej, og fordi prorusserne gerne vil markere regionens holdning over for Kijev, er Thomas Ubbesen heller ikke i tvivl om, at resultatet af søndagens folkeafstemning bliver et ja.
- Det er meget vigtigt at pointere, at der ikke er nogen, der tør stemme nej til det her. Folk bliver jo slæbt af sted og gennempryglet af de her separatister, hvis de mener det forkerte, siger Thomas Ubbesen.
Regeringen i Kijev tør til gengæld godt sige deres mening, og her mener den fungerende præsident, at et ja er et skridt mod den økonomiske afgrund for regionen. Separatisterne siger derimod, at de med afstemningen forsvarer sig mod en regering i Kijev, som de kalder anti-russisk og fascistisk.
En forestilling
Stemmeboksene åbnede søndag morgen klokken 8 dansk tid og lukker 12 timer senere. Inden valgstederne åbnede, var det ikke kun ordlyden på stemmesedlen, folk var i tvivl om. Mange var også i tvivl om, hvor de skal stemme og hvordan.
- Det hele er meget laissez-faire og improviseret. Det er meget mere end forestilling end en reel afstemning, siger Thomas Ubbesen.
Der er ingen valgobservatører på stedet, og i nogle områder vil stemmeurnerne bliver båret fra valgsted til valgsted ifølge avisen The Guardian.
Valgstederne lukker klokken 21 dansk tid - klokken 22 lokal tid - og stemmerne bliver ifølge arrangørerne talt op i løbet af natten.
Artiklen er opdateret, da valgstederne meldes til at lukke klokken 22 og ikke klokken 21 som tidligere oplyst.