Folkekirkens Nødhjælp: Ulande må bidrage, hvis vi skal nå klimamål

Folkekirkens Nødhjælp ser rapporten fra FN's klimapanel som et bevis på, at vi kan gøre noget for at undgå voldsomme klimaforandringer.

Hvis det skal lykkes at holde verdens temperaturstigninger under to grader, må ulandene også bidrage, mener Folkekirkens Nødhjælp. (Foto: © Luc Gnago, Scanpix)

FN's Klimapanel har netop præsenteret sin tredje delrapport, der skal gøre status over verdens klima.

Hos Folkekirkens Nødhjælp ses rapporten som et bevis på, at vi kan gøre noget for at undgå voldsomme klimaforandringer - men også at vi skal i gang med det samme.

Ikke kun i Vesten, men i ligeså høj grad i verdens ulande, mener klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg.

- Det er vigtigt, når ulandene er i gang med deres udvikling, at de springer over al den kul- og oliebaserede udvikling, som vi har haft i de mere rige lande, forklarer han.

- De skal springe direkte til grøn teknologi, og de har brug for den nyeste teknologi og den kapital, som der er brug for for at kunne lave de nødvendige investeringer, siger han til DR Nyheder.

CO2 skal ned med 40 til 70 procent

Rapporten er den tredje delrapport fra FN's Klimapanel og blev præsenteret i Berlin søndag.

Heri beskrives det, hvad der kan gøres for at nå målet om at holde klodens temperaturstigning under to grader. Det globale CO2-udslip skal nedbringes med 40 til 70 procent.

- Omfattende institutionelle og teknologiske ændringer giver mere end 50 procents chance for, at den globale opvarmning ikke vil overskride denne grænse, siger den tyske forsker og klimaøkonom Ottmar Edenhofer, som er en af hovedforfatterne bag rapporten.

Rapport er et vigtigt signal

Mattias Söderberg har stor erfaring med grøn vækst og klimavenlig udvikling i ulande.

Han er glad for konklusionerne i rapporten fra FN's klimapanel, der slår fast, at op mod tre fjerdedele af verdens kul- og oliereserver skal blive i undergrunden, hvis vi vil undgå katastrofale ændringer af klimaet.

- Det her er et vigtigt signal til verdens regeringer om, at vi kan gøre noget. Nu må det være nok med kun at snakke om klimaforandringer og deres effekter. Vi er nødt til at finde mulighederne og investere i fremtiden, siger Mattias Söderberg.