FN-chef Ban Ki-moon har gjort kampen mod klimaforandringer til sin store mission. Derfor er han taget til Ilulissat på Grønlands vestkyst for at se og føle klimaforandringerne på egen hånd.
Ved Ilulissat er konsekvensen af klimaforandringerne tydelige. Naturvejleder i området Ivalu Guldager har oplevet udviklingen.
- For 20 år siden var en vinter rigtig kold, nu kan vi ikke engang være sikre på, at der er sne til jul, siger Ivalu Guldager til DR Nyheders udsendte på Grønland Steffen Kretz.
Og det er det er den udvikling, som Ban Ki-moon skal se nærmere på.
- Jeg er begejstret. Jeg er her for selv at se effekten af klimaforandringerne og sætte dem på dagsordenen, siger Ban Ki-moon umiddelbart efter, at han landede på Grønland tirsdag.
Et signal til hele verden
Men generalsekretærens tur til Grønland skyldes ikke kun hans nysgerrighed. Ban Ki-moon vil forsøge at bruge turen til at indlede arbejdet for at få gennemført en stor klimaaftale ved et kommende klimatopmøde i Paris i 2015.
- På Grønland kan man føle på klimaforandringerne. Men når det er sagt, så er det jo en god mulighed for at få taget nogle gode billeder af sig selv. Det er, det man på engelsk kalder en god 'photo opportunity', siger klimaanalytiker for Mandag Morgen Esben Alslund-Lanthén til DR Nyheder.
Ban Ki-moon vil have stormagter til at spille med åbne kort
Før det store klimatopmøde i Paris i 2015 holder Ban Ki-moon et topmøde til september. Her vil han forsøge at få landene til at komme med målsætninger for deres klimaindsatser.
Ban Ki-moons strategi er at påbegynde arbejdet tidligere, end man har gjort ved andre klimatopmøder
- Ban Ki-moon skal få staterne til at lægge kortene på bordet allerede før det kommende møde. Da det gik galt i København i 2009, var det blandt andet, fordi landene ankom med kortene meget tæt til kroppen, siger Esben Alslund-Lanthén.
Skræmmende FN-rapport skærper problematikken
Væsentligheden af de kommende klimaforhandlinger er blevet yderligere skærpet, da en ny klimarapport fra FN tegner et mere dystert billede end tidligere antaget.
Rapporten er endnu ikke udkommet offentligt, men journalister har allerede fået adgang til en række oplysninger.
- Billedet fra den kommende rapport er, at det er mere alvorligt end den sidste rapport, siger Esben Alslund-Lanthén.